Jedna žlica maslinovog ulja prepuna je zdravih masnoća, stoga se
bez obzira na količinu kalorija njegova konzumacija
preporuča što učestalije. Ova zlatna tekućina
tipična je posebno za područje Dalmacije gdje se stoljećima
uzgajaju stabla masline, a osim što se u proizvodnju ove zdrave
namirnice unosi ljubav generacija, boca maslinova ulja čest je
znak pažnje koji možete dobiti od tipičnog Dalmatinca.
Pritom je važno obratiti pažnju na maslinovo ulje rok trajanja
kako ne biste konzumirali ulje s manjkom nutritivnih vrijednosti.
Naime, znanstvenici su otkrili kako nije istina da maslinovo ulje rok trajanja može trajati godinama zato što, bez obzira na kvalitetno skladištenje, ono mijenja svoju gustoću, boju i okus. Ponekad je teško utvrditi razliku između zdravog i pokvarenog ulja. Stoga, u nastavku donosimo nekoliko karakteristika koje ukazuju na promjenu u kvaliteti omiljene tekućine.
Trikovi koji nam pomažu utvrditi i produljiti maslinovo ulje rok trajanja
Gorak okus
Najčešća zabluda prilikom ocjenjivanja kvalitete maslinova
ulja njegova je gorčina.
Ipak, baš gorak okus ulja može biti pozitivan faktor s obzirom da
prisutnost gorčine ukazuje na prisutnost
antioksidansa.
Djevičansko maslinovo ulje nešto je slađe s obzirom na to da se
tijekom njegove proizvodnje posebna pažnja obraća na čiščenje i
uklanjanje svih peteljki s ploda masline. No, u slučaju da
osjetite voćne slatke note u djevičanskom maslinovom ulju, vrlo
je moguće da se maslinovo ulje rok trajanja
približilo kraju.
Tvrda struktura
Kako biste spriječili promjenu polifenola, a samim time i smanjivanje kvalitete ulja, potrebno je čuvati ulje na što hladnijem i tamnijem mjestu. Naime, ako ga spremite u frižider poprimit će tvrdu strukturu sličnu konzistenciji maslaca. S druge strane, ako ga spremite u vlažnu smočnicu ili blizu nekog od kućanskih aparata poput perilice za posuđe vlaga će imati negativan učinak na maslinovo ulje rok trajanja.
Maslinovo ulje rok trajanja
Napoljetku, važno je znati da se, bez obzira na način čuvanja ulja, preporuča potrošnja istog u roku od godinu dana. Razlog navedenom je smanjivanje nutritivne vrijednosti ulja koja se proporcionalno s vremenom smanjuje.