Maslina uljarica osnova je gotovo svih jela u dalmatinskoj kuhinji
Maslina je glavna uljarica koja se koristi u dalmatinskoj
kuhinji.
Maslina uljarica u svojim plodovima ima veći sadržaj ulja nego stolna maslina i uglavnom su sitnijeg ploda. Stolne sorte krupnijeg su ploda, s povoljnijim odnosom mesa i koštice i manjim sadržajem ulja.
Masline koje se koriste za proizvodnju ulja su masline
uljarice, ali masline se ne koriste samo kako bi se iz
njezinih plodova moglo proizvesti maslinovo ulje već postoji
mnogo sorti koje su namijenjene konzumaciji.
Plodovi maslina uljarica se s grana mogu trgati
pomoću neke vrste češljeva, koji mogu biti pokretani i mehanički,
a padaju u mreže prethodno prostrte na zemljište ispod masline.
Upotrebljavanju se i strojevi koji imaju dijelove za trešnju,
treskalice koje se zakače se za biljku i svojim vibracijama
uzrokuju padanje plodova.
Ako se u jednom nasadu sade autohtone sorte, onda bi bilo najbolje sljedeći sortiment: da oblica bude zastupljena 50 posto, drobnica 5 posto, levantinka 35 posto, te maslina uljarica ili dužica 10 posto.
To bi značilo da za jedan maslinik od 100 maslina ide 50 oblica, 5 drobnica, 35 levantinki i 10 maslina uljarica ili dužica.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
403 Forbidden