Kruška ječmenka uskoro će biti zaboravljena sorta
Sorte krušaka međusobno razlikujemo po boji, obliku, konzistenciji, te okusu, mirisu i aromi. Prilikom kupnje naš odabir ovisi od vanjskih karakteristika, odnosno izgleda ploda, a tek pri konzumaciji osjećamo konzistenciju, okus, miris i aromu.
Navesti ćemo neke sorte krušaka od kojih su pojedine i posebno
stare sorte.
Nalazimo ih kao pojedinačna stabla po seoskim vrtovima ili pak u
manjim zasadima.
Sakupljanje kruške ječmenke počinje u vrijeme kada se žanje ječam, pa je otud došao i njezin naziv.
Po nekim istraživanjima neke stare sorte su čak i nastale u našim
krajevima.
Imaju vrlo bujno stablo i razgranatu krošnju. Dobrog je prinosa.
Vrlo je otporna na bolesti i niske temperature.
Kruška ječmenka se u davna vremena uzgajala skoro na svakom imanju dok je danas uspjeh ako pronađemo poneko stablo. Spada u najstarije sorte krušaka kod nas.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
403 Forbidden