Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Voćke u vrtu /

Kruška ječmenka uskoro će biti zaboravljena sorta

Rijetke, autohtone stare sorte krušaka, kao što je to kruška ječmenka, još uvijek možemo pronaći u našim krajevima, iako kruška ječmenka pomalo pada u zaborav

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Sorte krušaka međusobno razlikujemo po boji, obliku, konzistenciji, te okusu, mirisu i aromi. Prilikom kupnje naš odabir ovisi od vanjskih karakteristika, odnosno izgleda ploda, a tek pri konzumaciji osjećamo konzistenciju, okus, miris i aromu.

Navesti ćemo neke sorte krušaka od kojih su pojedine i posebno stare sorte.  Popis starih sorti krušaka: ječmenka, jagodnjača, tepka, petrovka, citronka, zimka, kaluđerka i kruška abata. Ovdje govorimo o staroj sorti sadnice kruške – ječmenka.

Nalazimo ih kao pojedinačna stabla po seoskim vrtovima ili pak u manjim zasadima.  Smatra se da su nepoznatog porijekla, odnosno da su donesene premještanjem stanovništva. Kruška ječmenka prilagodila se našim uvjetima i stekla je neke nove osobine, dok su neke ipak ostale nepromijenjene.

Sakupljanje kruške ječmenke počinje u vrijeme kada se žanje ječam, pa je otud došao i njezin naziv.

Po nekim istraživanjima neke stare sorte su čak i nastale u našim krajevima. Pogodna je za sadnju oko kuća u dvorištima. Dozrijeva polovicom lipnja. U to vrijeme plodovi kruške počinju otpadati pa sakupljanje traje i do tri tjedna. 

Imaju vrlo bujno stablo i razgranatu krošnju. Dobrog je prinosa. Vrlo je otporna na bolesti i niske temperature.  Kruška ječmenka ima sitan plod žute boje prekriven blago crvenom bojom, prijatnog ukusa i arome. Meso ove sorte kruške je sočno, smećkaste unutrašnjosti, vrlo je ukusno i specifične arome. Stoga se koristi za proizvodnju rakije nježnih nota i prijatne arome.  Kora joj je sjajna i zlatnožuta. Kruška ječmenka rađa redovito i obilno. Koristi se i industriji i u svežem stanju. Ne preporučuje se skladištenje i čuvanje jer plodovi brzo počinju da trule.

Kruška ječmenka se u davna vremena uzgajala skoro na svakom imanju dok je danas uspjeh ako pronađemo poneko stablo. Spada u najstarije sorte krušaka kod nas.

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike