Kozjak luk se uglavnom uzgaja u kućnim
vrtovima i nije značajan za tržište. Kod nas je raširen u
priobalnom području, gdje se upotrebljava kao mladi luk.
Drugi nazivi za kozjak luk su: ljutika, kozji luk, ešalot,
ešalon, askalot.
Ime askalot ovaj luk je dobio po drevnom palestinskom gradu
Askalonu jer se smatra da je porijeklom iz njega. Kao divlji
kozjak luk raste u središnjoj i sjeverozapadnoj
Aziji.
Boja ove vrste luka varira od svijetlo smeđe do roza, a
unutrašnjost ima bijelu boju s primjesama zelene ili
ružičaste.
Kozjak luk okusom podsjeća na ljuću mješavinu luka i
češnjaka.
Za uzgoj traži posve sunčane položaje, eventualno s malo sjene.
Kozjak luk cvjeta sredinom ljeta svjetlorozim, svijetložutim ili bjelkastim cvjetovima.
Razmnožavanje se vrši dijeljenjem glavica (lučica) i sadnjom
lučica direktno u zemlju poslije zadnjeg mraza ili u kasnu
jesen,
ili sjemenom – direktnom sjetvom na otvoreno u jesen; zimskom
sjetvom u kontejnere, hladne gredice ili negrijane
staklenike
Sjeme se može u stakleniku sijati od ožujka do travnja, ali mnogo
je bolje kozjak uzgajati iz lučica na otvorenom, u rano proljeće,
kada prođe opasnost od mraza.
Preporučuje se saditi kona na razmak od 10 cm.
Kozjak luk za sadnju voli gotovo sve vrste tla,
a i zahtjevi za vodom su mu umjereni, jedino ne voli previše
vode.
Glavna karakteristika kozjak luka je da raste u
grozdovima.
Ako ga želite ubrati kao „mladi luk“ postoji jedan mali trik
kojeg je dobro poslušati – odvojite nekoliko stabljičica ploda
i ne čupajte cijeli grm (grozd), jer će se tako i dalje
širiti i jačati.
Obrani kozjak luk čuvamo na hladnom i suhom mjestu do pola godine.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!