" /> " /> " />
Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Povrtnjak i biljke povrtlarice /

Kozjak luk - luk koji je jednostavan za uzgoj a posebna je poslastica

Kozjak luk (Allium ascalonicum) je starinska sorta luka. Koristi se na isti način kao i običan luk. Kozjak luk poseban je po načinu na koji raste jer prilikom rasta stvara "gnijezdo"

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Kozjak luk se uglavnom uzgaja u kućnim vrtovima i nije značajan za tržište. Kod nas je raširen u priobalnom području, gdje se upotrebljava kao mladi luk. Drugi nazivi za kozjak luk su: ljutika, kozji luk, ešalot, ešalon, askalot.

Ime askalot ovaj luk je dobio po drevnom palestinskom gradu Askalonu jer se smatra da je porijeklom iz njega. Kao divlji kozjak luk raste u središnjoj i sjeverozapadnoj Aziji.  Boja ove vrste luka varira od svijetlo smeđe do roza, a unutrašnjost ima bijelu boju s primjesama zelene ili ružičaste. Kozjak luk okusom podsjeća na ljuću mješavinu luka i češnjaka.

Za uzgoj traži posve sunčane položaje, eventualno s malo sjene.

Kozjak luk cvjeta sredinom ljeta svjetlorozim, svijetložutim ili bjelkastim cvjetovima.

Razmnožavanje se vrši dijeljenjem glavica (lučica) i sadnjom lučica direktno u zemlju poslije zadnjeg mraza ili u kasnu jesen,  ili sjemenom – direktnom sjetvom na otvoreno u jesen; zimskom sjetvom u kontejnere, hladne gredice ili negrijane staklenike Sjeme se može u stakleniku sijati od ožujka do travnja, ali mnogo je bolje kozjak uzgajati iz lučica na otvorenom, u rano proljeće, kada prođe opasnost od mraza. Preporučuje se saditi kona na razmak od 10 cm.

Kozjak luk za sadnju voli gotovo sve vrste tla, a i zahtjevi za vodom su mu umjereni, jedino ne voli previše vode. Glavna karakteristika kozjak luka je da raste u grozdovima.  Ako ga želite ubrati kao „mladi luk“ postoji jedan mali trik kojeg je dobro poslušati – odvojite nekoliko stabljičica ploda i ne čupajte cijeli grm (grozd), jer će se tako i dalje širiti i jačati.

Obrani kozjak luk čuvamo na hladnom i suhom mjestu do pola godine. 

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike