Znanstveno je dokazano da crveni luk, osim što je ukusan te sastavni dio gotovo svakog jela, ima ljekovita svojstva dobra za zdravlje čitavog organizma. Za vas smo izdvojili sve dobrobiti crvenog luka.
Crveni luk (lat.Allium cepa) zdrava je biljka iz porodice Alliaceae. Pripada istoj porodici kao i češnjak, vlasac te poriluk. Porijeklom je iz srednje Azije, ali se velikom brzinom proširio na ostatak svijeta. Danas se na našim prostorima uzgaja u gotovo svakom vrtu. Naime, crveni luk nije teško uzgojiti u vrtu, a još je bolje to što je za jelo dostupan tijekom cijele godine.
Iako ga neki izbjegavaju zbog neugodnog mirisa i arome, crveni luk ima velike dobrobiti za zdravlje našeg organizma zbog čega bi ga trebalo konzumirati što češće.
Sadrži ugljikohidrate, proteine, zdrave masti, eterična ulja, minerale i vitamine važne za naše zdravlje. Zahvaljujući zdravstvenim prednostima, crveni luk pomaže pri smanjenju alergijskih reakcija, snižavanju kolesterola, kod problema s artritisom te ostalim upalama u organizmu.
Istraživanja su također pokazala da fenolne komponente kojima obiluje imaju antikancerogeno djelovanje. Osobe koje redovno jedu crveni luk imaju manji rizik od oboljenja nego što je to slučaj s onima koji ga konzumiraju nešto rjeđe.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!