Čišćenje pećnice pri vrhu je liste kućanskih poslova koje ne volite? Imate pravo, jer kada doznate kakve sve opake otrove kriju sva ta sredstva za njezino čišćenje okrenuti ćete se prirodnim metodama, a jedna od njih je čišćenje pećnice limunom.
Namjeravate očistiti pećnicu i odstraniti stare mrlje koje su se nakupile u njoj. Ono što je uobičajeno, nije uvijek dobro pa tako, pri čišćenju nije dobro (posebno ne često) koristiti agresivne proizvode prepune kemikalija. Stoga čišćenje možete započeti s nekoliko malih prirodnih trikova.
Jedan od prvih metoda je čišćenje pećnice limunom.
Probajte sol i limun
Čišćenje i dezinfekcija bez kemikalija moguća je uz pomoć soli i
limuna.
Limun narežite na kolutove te limun i sol stavite zajedno u
pećnicu, u posudu s vodom. Uključite pećnicu i pričekajte da voda
ispari. Pomoću ovog trika ste bez kemikalija dezinficirali
prostor u kojem pečete hranu.
Drugi način za čišćenje pećnice limunom je u
kombinaciji sa sodom bikarbonom,
Tu je još i alkoholni ocat (ako ga nemate, koristite limunov sok)
i žica za posuđe.
Otvorena vrata od pećnice dobro pospite sodom i potom po sodi
poprskajte limunov sok (može i ocat). Vidjet ćete kako
nastaje reakcija i stvara se pjena. Pričekajte koju minutu da
pjena nestane i da se masnoća dobro natopi pa počnite čistiti
žicom. Ako se masnoća i mrlje ne skidaju, pričekajte još malo pa
pokušajte ponovo.
Kada vidite kako je ovaj način dobar i kako se lako uklanja
tvrdokorna masnoća, krenite na čišćenje unutrašnjosti
pećnice limunom.
Za okomite stijenke pećnice koristite pastu koju ćete napraviti
tako što ćete pomiješati 4-5 žlica sode bikarbone s jednakom
količinom octa ili limunovog soka.
Dobivenu pastu nanesite uz pomoć spužvice ili kore limuna koja
vam je preostala nakon cijeđenja.
Nakon svakog čišćenja treba ostaviti pećnicu nekoliko
minuta otvorenom, kako bi isparili svi eventualni mirisi.
Prednost čišćenja pećnice limunom je ta da su mirisi ovaj
put vrlo ugodni.
Kad ste se već toliko potrudili oko čišćenja, pokušajte i održati
pećnicu tako urednom. To ćete postići tako da nakon svakog
pečenja prebrišete pećnicu, a mrljama doskočite tako što ćete
staviti aluminijsku foliju na dno. Kad se folija zaprlja, samo ju
zamijenite s drugom. Pećnica će vam tako duže ostati čista.