Artičoka uzgoj – riječ je o višegodišnjoj biljci, ali se uzgaja kao i jednogodišnja. Njen korijen je dubok i razgranat, a lancetasto liše na sebi ima bodlje i dlačice te čini rozetu, a cvjetovi su skupljeni u cvat i boja im je svijetlo ljubičasta.
Kod artičoke se konzumira cvjetna loža, prethodno očišćena od ljuskastih listova. Ekstrakt lišća artičoke uglavnom se koristi za alkoholne i bezalkoholne napitke, kreme za kožu, farmaceutske proizvode, zaslađivače, dodatke za dijabetičke kekse, bojila tkanine i sredstva za koagulaciju mlijeka. Sjeme artičoke sadrži 40 - 45 % ulja.
Uvjeti za uzgoj artičoke
Temperatura
Optimalna temperatura za klijanje sjemena artičoke iznosi
15 do 25 °C, na 10 °C klijanje je usporeno, a na
30 °C sjeme uopće ne klija. Optimalna
temperatura za vegetativni rast je od 12 do 14 °C noću i 18 do 22
°C po danu. Na temperaturi od -10 °C biljka će smrznuti.
Voda
Kod uzgoja artičoke imajte na umu da ne voli stagnirajuću vodu
jer od nje mogu nastradati korijen i podanak. Potrebna je
mogućnost navodnjavanja za sigurniju proizvodnu
za tržište i preradu. Za vrijeme vegetacije, artičoka se
navodnjava svakog 10 do 20 dana po 30 do 40
mm.
Tlo
Za uzgoj artičoke najbolja su duboka, dobro drenirana,
srednje teška tla, neutralne reakcije (pH 6,4 do
7).
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!