SPEKTAKULARNO OTKRIĆE ZNANSTVENIKA: / Desetljećima nisu znali odakle su došli, a sada ispada da su nam praktički bili susjedi

Image
Foto: Profimedia

Drevni Filistejci, čije je podrijetlo desetljećima predstavljalo zagonetku za znanstvenike, došli su na Bliski istok iz južne Europe prije više od 3000 godina, pokazalo je novo DNK testiranje

4.7.2019.
12:46
Profimedia
Play logo

DNK analiza je provedena na kosturima koje su iskopali arheolozi u Izraelu 2016. godine, navodi se u studiji objavljenoj u srijedu u stručnom časopisu Science Advances.

Filistejci su u Bibliji opisani kao najveći neprijatelji Izraelaca. Div Golijat bio je Filistejac, kao i Dalila zbog koje je stradao legendarni ratnik Samson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog njihove loše reputacije, ime im je postalo sinonim za neciviliziranost.

Unatoč tome što su bili poznati, otkuda su došli prije nego što su se naselili na području koje je sada južni Izrael i Gaza ostalo je zagonetkom.

Bilo je različitih teorija, od toga da su im preci s Egeja ili sjevernog Levanta ili da su zapravo lokalna kultura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša studija pokazala je prvi put da su Filistejci došli u ovu regiju u 12. stoljeću prije Krista", rekao je Daniel Master, voditelj arheološkog tima u Aškelonu, priobalnom gradu u kojemu je otkriveno prvo filistejsko groblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od stotinu uzoraka kostura poslano je njemačkom Institutu Max Planck. DNK je pronađen kod njih 10, uglavnom u unutarnjim kostima uha.

Iako DNK sugerira da potječu iz južne Europe, ipak treba uzeti u obzir da postoje neka ograničenja vezano uz testiranje 3000 godina stare DNK, kaže Michal Feldman, arheo-genetičarka koja je radila na studiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komponenta naslijeđena od predaka potječe iz Europe, ili konkretnije iz južne Europe, tako da su preci Filistejaca morali prijeći Sredozemlje i došli su u Aškelon negdje između kraja brončanog i početka željeznog doba", istaknula je ona.

"Mnogo bismo više mogli reći da smo imali još podataka, mogli bismo na primjer preciznije ukazati na izvor ove migracije", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko su bili Filistejci?

Filistejci su bili "narod mora", što je naziv koji se koristi i za njihove suvremenike Feničane, a Biblija ih opisuje kao smrtne neprijatelje Izraelaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovci i moreplovci, govorili su jezikom indoeuropskog podrijetla, nisu prakticirali obrezivanje i jeli su svinjetinu i pse, za što postoje dokazi otkriveni na drugim nalazištima u još četiri filistejska grada, Gazi, Gathu, Ašdodu i Ekronu.

Nakon otkrića njihova groblja 2016. godine, profesor izraelske arheologije s Harvarda Lawrence Stager rekao je da Filistejci imaju reputaciju "neciviliziranih pijanica", ali je ustvrdio da se zapravo radi o vrlo kulturnom narodu, specijaliziranom za proizvodnju vina i ulja. Budući da su njihovu kulturu opisivali neprijatelji, pretvorili su je u divljaštvo. Odatle i dolazi moderna upotreba izraza "filistejac" (filistar) za nekulturnu osobu.

Play logo

Filistejci su zapravo najpoznatiji iz Starog zavjeta, iz tekstova koje su pisali njihovi susjedi i zakleti neprijatelji, drevni Izraelci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga Samuelova opisuje kako su Filistejci zaplijenili Kovčeg saveza i zatim dvoboj divovskog ratnika Golijata i snalažljivog Davida koji ga je pobijedio kamenom ispaljenim iz praćke.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo