Ponekad goste frustriraju neprofesionalni konobari koje vam uživanje u obroku van kuće može učiniti krajnje neugodnim, ali ponekad i gosti reagiraju pretjerano. Naime, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi konobaru olakšali posao te za uzvrat dobili osmijeh, ali i nekoliko stvari koje nikako ne smijete činiti.
Što se smije?
Podizanje ruke
Vrlo jednostavan način da privučete pažnju konobara, ali treba obratiti pažnju na to da ste u vidokrugu konobara. U tom slučaju, ne morate se puno suzdržavati, posebno ako se nalazite u gužvi.
6. Smanjila sam skupe aktivnosti i pronašla jeftinije alternative: Prošli tjedan je moj auto slučajno imao problema s paljenjem. Kasnila sam na dogovor sa svojim prijateljima, koji su već bili u restoranu uz more u Laguna Beachu. Stoga sam otvorila aplikaciju Uber kako bih naručila vožnju i vidjela sam da je najjeftinija opcija 25 dolara (178 kuna)! Iako bi me netko od mojih prijatelja ostavio nakon večere, nisam željela platiti 25 dolara za Uber, plus napojnicu, plus trošak skupog obroka samo da provedem kvalitetno vrijeme sa svojim prijateljima, koji bi trebao biti besplatan. Zato sam ih pozvala da svrate u moju kuću kad završe s jelom. Na kraju su došli po mene, a mi smo uživali u zalasku sunca u parku i uzeli sladoled. I dalje sam mogla provoditi vrijeme sa svojim prijateljima, ali sam to radila na način koji je odgovarao mom budžetu.
Razgovarajte s voditeljem restorana
Konobar bi trebao dati sve od sebe da se gosti osjećaju ugodno u restoranu, ali ako kao stalni posjetitelj restorana primijetite da vas konobar ne poštuje ili vas namjerno zanemaruje, porazgovarajte s voditeljem restorana.
Ponašajte se prema konobaru s poštovanjem
Ako želite uslugu koju očekujete, poštujte bonton i nemojte raditi greške kojima bi mogli uvrijediti konobara.
Što se ne smije?
Ne pitajte konobara pitanja o njegovom poslu
Ako pokušavate započeti razgovor s konobarom, pazite o čemu razgovarate i da ne pokrenete temu kojom bi ga mogli uvrijediti. Primjerice, možete ga pitati kakav mu je dan, ali nikako ga nemojte pitati pitanja o njegovom poslu.
Konobar se razljutio
Nemojte ostaviti jako neuredan stol
Pripazite što ostavljate na stolu. Primjerice, ako vam se dogodi da ostavite nešto na stolu nakon jela, to je uobičajeno i uredu, ali ako ostavite stvari poput korištenih maramice za brisanje nosa ili korištene maske za lice, to prelazi granice onoga što je primjereno ostaviti za sobom i smatra se vrlo nepristojnim.
Nemojte biti prebliski
Nemojte dodirivati konobara prilikom dozivanja. Koliko god bilo primamljivo to vam mora biti posljednja opcija. Neki ljudi imaju averziju prema dodirima nepoznatih osoba, pa se zato oduprite porivu jer se smatra nepristojnim.
Konobari u ugostiteljskim objektima na moru 07.07.2018., Opatija - Konobar u ugostiteljskom objektu na moru.
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
POGLEDAJTE VIDEO: U turističkoj zemlji poput Hrvatske- nedostaje konobara: 'Ta struka već malo po malo, bojim se reći i izumire'