Iako vam se izraz 'ostatak vina' može činiti kao oksimoron, postoje prigode kada ne možemo popiti cijelu bocu. Ako vam se pije samo čaša ili dvije, naći ćete se pred dilemom - ispiti bocu do kraja ili izliti višak u sudoper?
Srećom, postoje načini na koje možete otvoreno vino neko vrijeme održati svježim, piše Realsimple.
Zašto se vino uopće kvari? Sve se svodi na razinu kisika koji dolazi u kontakt sa samim vinom, objašnjava Christopher Hoel, sommelier i stručnjak za vina.
Naime, vino zahtijeva osjetljivu ravnotežu izloženosti kisiku. Kisik je presudan u procesu fermentacije te može pojačati okuse i arome vina kada se otvori, ali prevelika izloženost pretvorit će vaše vino u ocat.
"Zbog toga se gotovo svaki savjet za očuvanje vina temelji na smanjenju izloženosti kisiku", dodaje Hoel. Iako vam se to čini komplicirano, postoji pet laganih trikova pomoću kojih će vam vino dulje ostati svježije.
1. Uvijek zatvarajte bocu nakon upotrebe
Prva linija obrane jest da vino zatvarate odmah nakon što ste istočili dio. Time se ograničava količina kisika koja je u kontaktu s vinom pa će okusi dulje ostati svježi.
2. Držite vino uspravno
Ako je moguće, vino ne odlažite postrance. Držanje u uspravnom položaju smanjuje površinu koja može doći u dodir s kisikom, čime se usporava proces oksidacije.
3. Nabavite manje boce
Ukoliko niste popili cijelu bocu vina, možete ga preliti u manju bocu i na taj način smanjiti količinu kisika pohranjenu s vinom.
4. Držite vino na hladnom i tamnom mjestu
Osim kisika, vinu štete svjetlost i visoke temperature.
"Pokušajte svoju otvorenu bocu držati na tamnom i hladnom mjestu. Hladnjak je obično dobro mjesto i u njemu vino može dugo ostati svježe. To usporava i proces oksidacije jer se molekule miču jako sporo na hladnom", tvrdi Hoel.
Isto vrijedi za crna i bijela vina, ali samo za otvorene boce budući da zatvorene nije dobro odlagati u hladnjaku.
5. Uložite u sistem za očuvanje vina
Dva su uobičajena sistema za očuvanje vina - vakuumska pumpica koja vadi višak zraka iz otvorene boce te metoda s plinovima, obično s dušikom i argonom.
Druga metoda funkcionira tako da u otvorenu bocu nasprejate plin koji će istisnuti kisik i tako vam vino dulje održati svježim.
Ako često pijete skuplja vina, onda bi vam se ovo ulaganje moglo isplatiti.