OVAKAV ROŠTILJ JOŠ NISTE PROBALI: /

Od njega se nećete udebljati, a finiji je i zdraviji od klasičnog - otkrivamo recept

Image
Foto: Thinkstock

Roštiljanje je zabavno – i točka

16.4.2017.
15:38
Thinkstock
VOYO logo

Pripremanje obroka u društvu, na otvorenom, uz dobru zabavu garancija je vrhunskog gastronomskog užitka. I ne, roštiljanje ne mora nužno značiti prejedanje, nezdravu hranu i mnoštvo kalorija. Zapravo sasvim obrnuto od toga: pravilnim odabirom namirnica grilanje može biti najzdraviji način pripremanja obroka. Evo sedam načina da već ovog proljeća guštate u zdravom roštiljanju.

Povrće na vatri

Povrće na roštilju je ukusno, niskokalorično i za njegovu pripremu nije potrebno mnogo vremena. Dovoljno ga je prije pečenja premazati masalinovim uljem, posoliti i popapriti, a nakon pečenja ga začiniti bosiljkom, peršinom ili origanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Rajčica se sprema izuzetno brzo. Jedan od najvažnijih njenih sastojaka je likopen, koji dobro podnosi termičku obradu pa će se zadržati i nakon pečenja. Likopen je bitan za naš organizam, jer nas štiti od bolesti srca i krvožilnog sustava. Presjecite rajčicu na pola ili deblje ploške te pecite do tri minute.
  • Papriku možete prerezati na pola po dužini, te sa svake strane peći po pet minuta. Paprike imaju dosta vitamina C, koji je važan jer povećava otpornost organizma prema virusnim i bakterijskim infekcijama, uključujući i alergije. Iako vitamin C ne trpi termičku obradu, poslije kratkog pečenja, određena količina će se ipak zadržati.
  • Gljive, iako ne pripadaju u skupinu povrća, pripremljene na roštilju imaju odličan okus. Odsjecite im stabljiku i stavite klobuk izravno na roštilj, pa pecite osam do deset minuta sa svake strane. Gljive su niskokalorična hrana i sadrže dosta vitamina B i proteina.
  • Tikvice prepolovite i svaku polovicu pecite s obje strane pet minuta. Možete staviti veće komade na štap za ražnjiće ili pak izrezati na kolutiće. Tikvice sadrže dosta kalija koji bitno utječe na rad srčanog mišića i na podražljivost cijeloga mišićnog i živčanoga sustava.
  • Patlidžan se siječe na polovice i svaka se polovica peče s obje strane po pet minuta. Ima izuzetno malo kalorija, a visok sadržaj biljnih vlakana, pa nam olakšava probavu i pročišćava organizam. Kako vam se ne bi dogodilo da patlidžan bude gorak, posolite ga prije roštiljanja i ostavite da odstoji 30 minuta. Sol će iz njega izvući gorčinu.

Dobar izbor proteina

Plava riba – skuša, tuna i srdele – definitivno su zvijezde zdravog roštiljanja. Bogate su proteinima te visoko vrijednim sastojcima za zaštitu i boljitak organizma kao što su omega-3 masne kiseline, vitamin D i B. Da bi bila savršena na roštilju, riba mora biti svježa i dobro očišćena. Potom je treba posušiti i premazati maslinovim uljem. Pecite je na srednje jakoj vatri i ne okrećite prije vremena.

Ako za vas pravi roštilj ipak ne može proći bez mesa, pileća prsa i puretina prvi su izbor za sve one koji paze na smanjenje kolesterola. Od mariniranih pilećih prsa i povrća napravite šarene ražnjiće, a puretinu sameljite i napravite – burgere. O kupnji zdravih namirnica ne morate se previše brinuti. Napravite online narudžbu u Konzumu, a dostava će, ako treba, doći do kućice na Bundeku ili Jarunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prava mjera

Tajna dobrog roštilja je u dobroj pripremi i procjeni. Kada pripremate obrok za veće društvo teško je, naime, točno pogoditi koliko mesa i priloga po osobi treba stoga će vam dobro doći Konzumov kalkulator za roštiljanje. Što se pak vašeg tanjura tiče, zdrav roštilj uvijek količinsku prednost daje povrću, a manje mesu.

Manje soli, više sočnosti

Marinade i začinske premaze volimo iz tri razloga: mesu i ribi daju nevjerojatno bogat okus, sprječavaju da se namirnice prilikom pečenja sasuše, ali i, što je važno za zdravlje, omogućavaju manji unos soli što je neizmjerno važno za srce i krvožilni sustav.

Zbogom lošim masnoćama

Detalji su bitni stoga ne budite lijeni pa prije nego što, recimo, pileće meso stavite na roštilj uklonite kožicu, a sa svinjskog mesa odrežite svaki masni komadić. Prilikom pečenja, meso premazujte biljnim uljem (najbolje bi bilo maslinovim). Osim toga, pazite da se meso ne prepeče. I, da, uvijek kupujte svježe namirnice poput ovih naKonzumovojakcijskoj ponudi.

Salate za osvježenje

Nemojte svoje delicije s roštilja servirati uz slane umake i prezačinjene dresinge. Pokušajte uz meso, ribu i povrće s roštilja jesti što manje dodataka izuzev salate. Ponekad je dovoljan sok od pola limuna da jelo podigne na višu, zdraviju razinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrno do zrna

Peciva i kruh s cjelovitim zrnjem nadopunit će vašu zdravu gozbu s dodatnim vlaknima, okusom i teksturama. Ako pazite na unos kalorija i ugljikohidrata, napravite "otvoreni" hamburger sa samo jednim dijelom peciva.

Kraj je zapravo početak

Čišćenje definitivno nije zabavno kao roštiljanje, ali je jako važno. Uklanjanje ostataka izgorjelih komada hrane sprječava gorenje, dimljenje i gorke okuse prilikom sljedećeg grill tuluma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Image

Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji s Konzumom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo