Zbog ovoga većina žena danas osjeća pritisak

Ako imate manje od 50 godina, velike su šanse da ste odgajane pod krilaticom ‘možete imati sve’. U stvarnosti, veća je vjerojatnost da sve same radite.

Većina žena bori se balansirajući između obitelji i karijere, zbog čega su na poslu pod velikim stresom, a kod kuće se osjećaju istrošeno, pokazala je anketa. Povrh svega, dobar dio njih osjeća pritisak i zbog izgleda.

Kažu kako su njihovi životi teži nego životi njihovih majki prije 30 godina, kojima je bilo dopušteno ostati doma i odgajati djecu bez pritiska da moraju raditi.

Od onih koje rade, gotovo polovina osjeća krivnju jer ih karijera sprečava u tome da dovoljno kvalitetnog vremena posvete djeci.

To je upotpunjeno i činjenicom da je četvrtina zaposlenih žena u svojim kućanstvima glavni hranitelj.

U anketi o životnoj ravnoteži ispitano je više od pet tisuća majki od 20 do 70 godina. Dobar dio ispitanih smatra se pripadnicama generacije ‘nemamo sve, nego radimo sve’.

Dok 54 posto njih smatra da je važno da imaju dobar posao, 73 posto priznaje da osjeća pritisak da im domovi budu čisti i uredni. Svaka sedma priznaje da sama kuha i čisti, dok svaka osma sama glača i pere rublje.

Gotovo tri četvrtine vjeruje da su one odgovorne da sve u kućanstvu teče glatko, dok njih 77 posto kaže kako im je prepušteno upravljanje kućnim financijama.

Više od 82 posto kaže kako su one odgovorne za slanje rođendanskih čestitki i održavanje kontakta sa širom obitelji, dok trećina kaže kakio su preuzele brigu za brinu o starijim članovima obitelji.

A gdje je podrška?

Uz sve te zadatke, njih 83 posto kaže kako bi malo više pomoći partnera ili supruga olakšalo njihove živote, dok gotovo četvrtina zamjera drugim polovinama nedostatak podrške.

Također su opterećene izgledom – 68 posto kaže kako se od njih očekuje da budu u formi i nose modernu odjeću.

One koje rade zabrinute su da ne posvećuju dovoljno vremena djeci, dok polovina osjeća tjeskobu jer misle da ne obavljaju dobar posao, a jedna od tri osjeća pritisak da bude savršena majka.

Anketa, koju je provela britanska Adsa, pokazala je da osam od deset žena pesimistično gleda na budućnost svojih kćeri, dok 87 posto predviđa da će se životi žena samo pogoršati.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr