Play ponuda

Ambicije roditelja mogu biti pogubne za djecu

shimmer fallback

Ukoliko se petogodišnja djeca počinju profesionalno baviti sportom, postoji velika opasnost da se zauvijek formiraju u osobe usmjerene samo i isključivo na uspjeh i nagradu.

6.7.2000.
1:38
Play ponuda

Stručnjaci iz područja pedijatrije i pedagogije upozoravaju i protive se sportskim programima koji odgajaju mlade sportske junake, jer rani početak profesionalnog pristupa i fokusiranje samo na jedan sport može uroditi psihičkim i fizičkim poremećajima u kasnijoj dobi.
Iz navedenih razloga, American Academy of Pediatric Science donio je odluke o novoj programskoj politici kojom se promovira novi pristup u treniranju malodobne djece.

Kultiviranje mladih sportskih čudovišta, po mišljenju stručnjaka, izravan je zločin jer se u dobi od pet godina djeca formiraju kao ličnosti u psihičkom i fizičkom smislu.

American Academy of Pediatric Science odlučno je 2000. krenula u kampanju protiv uključivanja male djece u sportski mehanizam. U tu svrhu izlišla je stručna publikacija na tu temu, koja je odaslana na 55.000 adresa pedijatara i pedagoga. Uvođenjem nove programske politike odgoja djece pokušava se uvesti obveza kojom se djeci omogućava bavljenje s više sportova sve do dobi od 12 i 13 godina kada će znatno samostalnije moći izabrati sport koji ih zanima i istinski zaokuplja.

Iako ima protivnika nove programske politike koji svoje argumente usmjeravaju na talentiranu djecu i elitni sport, Akademija iznosi konkretne primjere iz svakodnevnog života. Navodi se velik broj konkretnih problema i poremećaja u psihičkom i fizičkom zdravlju djece, kao što su prečeste povrede, zakašnjeli menstrualni ciklus i poremećaji u ciklusu, poremećaji u prehrani, emocionalni nemir.

Play ponuda
Play ponuda