Nikša Mandić (38) iz Rijeke i Elisa Dubos (33) iz Francuske su na ovogodišnjem Adventu u Čakovcu imali zanimljiv štand Mela, koji je odisao posebnom notom.
"Ovaj sam kraj zavolio kada sam ga prvi put posjetio. Kada sam prvi put krenuo kuhati profesionalno, prije oko pet godina, počeli smo se šaliti da ćemo otvoriti nešto u Međimurju. Malo pomalo to se počelo pretvarati u ozbiljan plan, i onda nam se pred nekoliko mjeseci pružila dobra prilika, i nije bilo teško donijeti odluku da je prihvatimo. Elisa i ja smo prijatelji već godinama, i kada je bila ovdje u posjetu prošlo ljeto, također joj se svidjelo", rekao je Nikša za Emeđimurje.
"Već tada smo joj rekli da ćemo ju zvati ako/kada budemo nešto otvarali. Čim sam joj objasnio što želimo raditi rekla je da. U međuvremenu nam se pridružio i Robert Krištofić, svestran majstor koji sam i na svoju ruku uređuje cijeli prostor gdje ćemo otvoriti bistro", dodao je Nikša koji je svoju profesionalnu karijeru započeo prije pet godina u Lisabonu. Iako je tada radio kao web developer, upisao je višu kulinarsku školu.
Lisabon im je bio suđen
"Tamo sam upoznao Elisu, koja je već imala iskustva u profesionalnim kuhinjama. Elisa i ja imamo sličan ukus i slične kulinarske vizije i jako smo brzo kliknuli. Već onda smo počeli razmišljati o suradnji i imali smo nekoliko ideja što bi mogli raditi. U međuvremenu je došao COVID, ja sam se vratio u Hrvatsku i na kratko smo se razišli. Elisa je nastavila raditi kao kuhar, i kasnije kao chef nekoliko malih uspješnih lisabonskih restorana, a ja sam se doselio u Zagreb i tamo se krenuo baviti pekarstvom, prije svega kiselim tijestom (sourdough). I premda je veoma slično našim prvim idejama i zamislima, da ste nas pitali prije pet godina, ni ona ni ja nikad ne bismo rekli da će naš prvi zajednički projekt biti baš u Čakovcu", rekao je Nikša.
Otvaraju pekarnicu zajedno
"Naš idući korak je Mela, bistro/pekarica koju se nadamo otvoriti do kraja siječnja. Uzeli smo prostor bivšeg cafea Millenium, na čijem preuređenju Robert i Zoran svakodnevno marljivo rade. Trudimo se da što god radimo bude inovativno, ali prvenstveno pristupačno i jako fino. Recepte naravno djelomično baziramo na našim prijašnjim iskustvima, ali i oboje jako puno čitamo i istražujemo. Također oboje jako volimo jesti i probavati nove stvari, tako da nam izvora inspiracije ne nedostaje. Naše ideje i filozofije ne odnose se samo na hranu", dodao je.
"Stvarno volimo raditi i isprobavati svašta i previše odgovora nam pada na pamet pa smo se za sada odlučili ograničiti na doručak/brunch, budući da će nam to biti fokus kada otvorimo bistro. Elisa je odabrala "turska jaja" (Çılbır), poširana jaja u umaku od jogurta i češnjaka, s mljevenom crvenom paprikom. A ja ću onda odabrati nešto što savršeno paše uz to: msemmen, sjevernoafrički "somun" od lisnatog tijesta. Mislim da smo upravo dobili ideju za jelo, nadamo se da ćete ga doći probati", ispričao je Nikša Mandić za Emeđimurje.
POGLEDAJTE VIDEO: Kakav je bio zagrebački advent ove godine?