ZALUTAO U DIVLJINI

PORUKA NA PIJESKU: Mislio kako će umrijeti u divljini, a onda se dosjetio rješenja

Britanac Geoff Keys puna je dva dana besciljno lutao australskom divljinom. Bos, gladan i iscrpljen, 62-godišnjak je mislio kako mu nema spasa. Na plaži je ispisao poruku u nadi kako će biti spašen. Pilot helikoptera ugledao je znak za pomoć.

Bilo je to kao u filmu. Geoff Keys odlutao je od svojeg kampa smještenog u  Jardine nacionalnom parku, u australskoj državi Queensland. Želio je okupati se podno vodopada rijeke Jardine. Bez opreme za osnovno preživljavanje, bos i potpuno ne zaštićen od australske divljine, upustio se u šetnju koja ga je mogla koštati života.

Karta u kampu izgledala mu je jednostavno

Okupao se u rijeci. Bio je potpuno sam, a oko njega nije bilo drugih ljudi. Kupao se podno Blizanačkih slapova, a onda odlučio otići do spektakularnog Eliot slapa.

“Voda je bila doista topla i uživao sam u plivanju. Bilo je oko 16 sati. Plivao sam u nadi kako ću naići na slap Eliot. Kako oko mene nije bilo ljudi, a slapu ni traga, oko 18 sati sam odustao. Odlučio sam se vratit i onda sam napravio najgluplju odluku u svojem životu”, opisuje događaje na svojem blogu.

Vodopad Eliot, nikada dostignuti ciljFoto: motopangaea.com

“Umjesto da se vratim nizvodno, odlučio sam krenuti prečicom, kroz gustiš. Već je polako padala noć. Nisam imao cipele na nogama. Ne znam što mi je bilo na pameti!”, priznaje Geoff koji je lutao cijelu noć. Cijelo se vrijeme nastojao prisjetiti kako je točno izgledala karta koju je promotrio u kampu. Uzaludno se trudio odrediti gdje se točno nalazi, gdje je sjever, a gdje jug. U zoru se ponovno uputio prema vodi. Oštro kamenje i bilje bilje ozlijedilo mu je noge, pa je ponovno zaplivao.

Međutim, brzaci su bili sve opasniji, pa ni pritoci rijeke Jardine više nisu bili opcija kojom je mogao nastaviti povratak u sigurnost. Nešto prije podneva, čuo je helikoptere. Iscrpljen, sjeo je na obalu pritoka i napisao poruku, u nadi da će ju vidjeti iz zraka.

“Izašao sam iz vode, našao štap i napisao poruku: “U pomoć 2708″. Brojevi su označavali datum, a nacrtao sam i strjelicu kojim sam putem krenuo dalje. Smatrao sam kako je to dovoljno jasno pilotima gdje me trebaju tražiti”, prisjetio se Geoff.

Poruku koju je Geoff napisao pilot helikoptera je ugledao tek idući danFoto: http://motopangaea.com/

Potpuno dezorijentiran, Geoff je nastavio hodati i plivati australskom divljinom. Iscrpljen i mokar od lokalnih pljuskova, odlučio je vratiti se na mjesto gdje je napisao poruku. Imao je sreće.

“Ponovno sam plivao nizvodno, povremeno se odmarajući. Povratak je bio naporan. Brzaci su bili sve gori, tijelom sam udarao u ostatke stabala koji su plutali vodom, a noge sam izgrebao ne samo hodajući već i na oštre stijene u pritocima. Izgubio sam i svoj vodootporni fotoaparat, zbog čega sam bio dodatno očajan, jer sam u njemu imao doista predivne fotografije”, prisjetio se. Potpuno iscrpljen, legao je na stijenu što se izdizala iz potoka. U tom trenutku začuo je zvuke helikoptera.

Poručnik Brad Foat, policija Queenslanda

“Skočio sam u potok i potrčao prema obali. Već me je bio preletio. Stajao sam u vodi i vikao iz sveg glasa pilotu da se vrati. Srećom, vratio se! Okružio me, a ja sam mahao svojim šeširom i vikao kao luđak! Mislio sam da me ne vidi, a onda mi je netko mahnuo iz kabine. Mojim je mukama konačno došao kraj!”, opisao je trenutak spašavanja zalutali turist.

bradichris
Helikopter nije imao gdje sletjetiFoto: motopangea.com

Kopilot, koji ga je užetom izvukao iz divljine, ujedno je i medicinski djelatnik. Još u helikopteru pružio mu je prvu pomoć. Osim iscrpljenosti, Geoff je imao ozbiljne rane na nogama, a bolovi su bili neizdrživi.

Nije bio životno ugrožen, ali mu je tijelo, pogotovo noge, bilo prepuno ranaFoto: motopangea.com

Geoff i pilot helikoptera Brad, postali su dobri prijatelji. Čim se oporavio, posjetio je policijskog pilota kako bi mu zahvalio što se ipak po njega vratio. Kasnije je doznao kako poruku koju je ugledao na pijesku, u prvi trenutak, Brad i njegov kopilot Chriss nisu vidjeli najbolje. Tek kad su ugledali datum koji je napisao kao i strjelica koja je ukazivala na smjer kretanja, bili su sigruni kako su ga pronašli. Vratili su se zahvaljujući poruci.

Policajac Brad i biker Geoff postali su prijateljiFoto: motopangea

Brad mu je rekao kako je on 6-ta osoba koju je spasio ove godine. Trošak cjelokupne potrage koštao je oko 800 tisuća dolara, ali Geoffu neće naplatiti ni centa. Razgovarali su i o krokodilima, čiji su pritoci rijeke Jordine prirodno stanište. Srećom, te godine viđeno ih je samo nekoliko. “Ispao sam glup i imao sam sreće. Ispričavam se svima zbog brige koju sam im uzrokovao. Zahvalan sam profesionalcima koji su me spasili. Moje su avanture završene i vjerujte mi, više nikada neću napraviti ništa slično!”, poručio je stari bajker.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr