MEĐUNARODNA SURADNJA

NAJUGROŽENIJA SLATKOVORNA RIBA: WWF želi spasiti posljednje populacije divlje jesetre u svijetu

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) priopćila je u petak kako većini vrsta jesetri prijeti izumiranje, a kako bi se spasila posljednje populacije te najugroženije vrste slatkovodne ribe, u Beču je najavila novu globalnu strategiju za borbu protiv prijetnji s kojima se suočavaju divlje jesetre.

“Nakon što su se tijekom proteklih 50 godina populacije diljem svijeta srušile zbog krivolova, gubitka staništa, zagađenja i pregrađivanja rijeka branama (koje blokiraju migracijske rute), većini vrsta jesetri danas prijeti izumiranje. Crveni popis Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN) čak 17 od 27 vrsta jesetri svrstava u kritično ugrožene, a dodatne četiri su kategorizirane kao vrste pred izumiranjem”, istaknuo je u priopćenju WWF.

Plivale još s dinosaurima

“Jesetre su plivale zajedno s dinosaurima prije 200 milijuna godina, ali bi ove izvanredne ribe uskoro mogle nestati s lica Zemlje ako ne zaustavimo ilegalni ribolov i uništavanje staništa koji ih dovode do izumiranja”, rekao je Stuart Orr, voditelj programa za slatke vode u WWF-u koji je u petak u Beču predstavio WWF-ovu strategiju za očuvanje jesetri.

“Beluga jesetra nekad je bila najveća slatkovodna riba na svijetu, ali danas se više ne mogu vidjeti gigantske jesetre: u stvari, u prirodi je iznimno teško uopće vidjeti jesetru. Već smo izgubili neke vrste i mogli bismo ih izgubiti sve, ukoliko se vlade, zajednice, znanstvenici i čuvari prirode ne udruže i odmah djeluju zajedno”, poručio je Orr.

U WWF-u kažu da će se povezati s partnerima u regijama Europe, Azije i Sjeverne Amerike u kojima su jesetre preživjele kako bi zajedno radili na zaustavljanju prekomjernog iskorištavanja divljih jesetri za kavijar i meso, očuvanju ključnih migracijskih putova, zaštiti i obnavljanju ključnih riječnih staništa te uspostavljanju centara za uzgoj i reintrodukciju divljih populacija.

“Kako bi se postigli ti ciljevi, nova, dugoročna strategija uključivat će širok spektar aktivnosti: od podrške jačoj provedbi postojećih zakona, uključujući ribolovne zabrane, do razvoja alternativnih djelatnosti za ribarske zajednice i osiguranja da će investicijske politike javnih i privatnih financijskih institucija uključivati zaštitne mjere za jesetre”, ističu u WWF-u.

Beluga jesetra hrani se drugom ribomFoto: Wikimedia

WWF godinama radi na očuvanje posljednje populacije jesetre

Svjetska organizacija za zaštitu prirode godinama radi kako bi očuvala posljednje populacije jesetri, uključujući i one u Dunavskom slivu, a ovaj novi pristup, kako kažu, bitno će proširiti napore za spašavanje te vrste. Također će prvi put spojiti organizacije za očuvanje prirode i znanstvenu zajednicu kako bi zajedno razvili sveobuhvatan globalni akcijski plan za očuvanje jesetri.

Strategija će promicati veću suradnju između zemalja, što je ključno za rješavanje prekograničnih prijetnji s kojima se suočava veći broj vrsta jesetri, uključujući ilegalnu, prekograničnu trgovinu i daljnju fragmentaciju rijeka zbog novih brana i druge infrastrukture.

Irma Popović Dujmović iz slatkovodnoga programa WWF Adrije kaže kako je spašavanje jesetri vrlo složen izazov, ali ova ambiciozna globalna strategija će im dati priliku da prežive i u Dunavu te njegovim pritokama Muri, Dravi i Savi. “Kako su kod nas iznimno rijetke, smatramo da se treba priključiti programu reintrodukcije i uspostave stručnog monitoringa ove vrste i u našim rijekama”, izjavila je Popović Dujmović te dodala kako se ne radi samo o jesetrama jer će koraci potrebni za očuvanje njihove budućnosti također očuvati riječne i morske ekosustave u kojima žive diljem svijeta, pridonoseći dobrobiti i mnogim drugim vrstama te lokalnim zajednicama koje ovise o njima.

Kako bi se spriječilo izumiranje, potrebno je kupovati kavijar i meso jesetre samo iz renomiranih uzgajalištaFoto: Wikimedia

Prestanite kupovati kavijar i meso divljih jesetri

MILIJUNSKA INVESTICIJA U LICI: Kreće proizvodnja jedne od najomiljenijih riba; potražnja je sve veća, a mi smo je do sada uvozili

Uz nastojanja da se promijene politike vlada, potaknu kolektivne akcije i osiguraju veći financijski resursi za očuvanje jesetri, strategija će također nastojati povećati svijest javnosti o pritiscima s kojima se suočava ta izvanredna vrsta – i što pojedinci mogu učiniti kako bi ih spasili.

“Prilično je jednostavno: ljudi bi trebali prestati kupovati kavijar ili meso divljih jesetri. Kupovanje isključivo iz renomiranih uzgajališta jesetri će smanjiti ilegalni pritisak na vrstu i olakšali vrsti da se lakše nosi s drugim prijetnjama svog preživljavanja”, zaključio je Orr.

U WWF-u kažu da će uspjeh te strategije ovisiti o uspostavi suradnje WWF-a s brojnim partnerima. Prvo partnerstvo uspostavljeno je s World Wurkson Conservation Society, s kojima će se zajedno raditi tijekom sljedeće četiri godine kako bi uspostavili najbolje metode očuvanja jesetri, zaustavili ilegalnu trgovinu njihovim kavijarom i mesom te zaštitili nekoliko preostalih populacija jesetri u rijekama Crnomorskog sliva.

Povratak na Net.hr