Play ponuda

Najbolji svjetski tajni otoci

shimmer fallback

U potrazi ste za beskrajno romantičnim mjestom na kojem ćete se osjećati da je potpuno i samo vaše?

28.2.2012.
13:11
Play ponuda

Otočje Torres Strait, Australija Koliko god možete prodrijeti u Oz, bez da propadnete kroz mapu, otočje Torres Strait ono je što je Australija mogla biti da Europljani nikada nisu zakoračili na nju. Položeni sjeverno od Cape Yorka, 274 otoka koji pripadaju otočju Torres Strait sačuvali su jedinstvenu plemensku kulturu, koja premošćuje jaz između starosjedilaca Australije i Papue Nove Gvineje. Veliki koraljni greben na samom je pragu ovog otočja, koje na svojim otocima ima sve, od avionskih pisti do luksuznih hotela na otocima Thursday i Horn, ali odluku o pristupu ostalim otocima donosi lokalno plemensko vijeće. Dozvole za pristup ostalim otocima ovog arhipelaga moraju se nabaviti najmanje mjesec dana unaprijed od regionalnih vlasti Torres Straita.

Otočje Yaeyama, Japan Idilični Yaeyama otoci smjestili su se daleko na samom južnom rtu japanskog arhipelaga. Izgledom podsjećajući na Karibe, otoci Iriomote, Taketomi i Ishigaki, poslužit će vas velikodušnom porcijom sunca, mora, pijeska i sushija. Ishigaki ima najbolje plaže, Taketomi je poznat po svojim tradicionalnim Ryukyuan kućama, a Iriomote je dječje igralište s otvorenom vrućim izvorima ili onsenima (kupalištima na termalnim izvorima). Japanska aviokompanija Transocean Air ima svakodnevnu redovnu liniju od Tokija do Ishigakija, koji je s drugim otocima povezan redovitim trajektima.

Otočje Îles du Salut, Francuska Gvajana Popriličan je broj ljudi čuo za Vražji otok, ali tek nekolicina njih zna gdje se on nalazi na mapi. Najmanji od tri Îles du Salut otoka, ova neslavna bivša kaznionica odvojena je od obale Francuske Gvajane s jedanaest kilometara dugačkim, opasnim i varljivim pojasom mora, koje je prepuno morskih pasa. Steve McQueen opetovano je pokušavao pobjeći s ovog otoka u filmu Papillon iz 1973. godine, ali većina današnjih posjetitelja dobrovoljni su brodolomci kojih je ovaj otok privukao svojim palmama koje se spokojno njišu na vjetru, razgovorljivim makao papigama i sablasnim ruševinama koje su nekoć bile zloglasna kaznionica. Pristup Îles du Salutu je katamaranom iz Kouroua, a jedino mjesto za boravak na otoku je Auberge des Iles.

Otok Ulleungdo, Južna Koreja Vrlo je lako uvidjeti simpatičnost malog otoka Ulleungdo. Smješten na pola puta između Sjeverne Koreje i Japana, ovaj vulkanski otok nema zagađenja, nema lopova i nema zmija, drugim riječima, savršena je destinacija za planinare. Trajekti voze svakodnevno od kopna do male luke Dodong-ri, gdje započinje staza koja se penje i završava na stjenovitom vrhu Seonginbong, visokom 984 metra. Ako se ipak želite držati mora, brodom možete otploviti do Dokdo otoka, malene zbirke otoka koji su dan danas uzrok rasprava između Japana i Južne Koreje. Smještena ispod goleme litice, Chusan Ilga Pansion nudi udoban, ali zadovoljavajuće rustikalan smještaj na sjevernoj obali.

Arhipelag San Blás, Panama Panama vjerojatno nije prvo mjesto koje vam padne na pamet kad pomislite na Karibe, ali ova srednjoamerička država ima koraljne grebene koji se mogu mjeriti s onima u blizini Kajmanskih ili Djevičanskih otoka. Arhipelag San Blás, autonomna provincija lokalnog Kuna stanovništva, skupina je od 365 malenih otoka smještenih u vodama južnog predjela Kariba. Zaboravite na luksuzna odmarališta, jer su jedini hoteli u ovom arhipelagu seoske kućice, dok ćete za večeru dobiti ono što ribari svake večeri donose u kanuima. Aviokompanija Air Panama ima redovne letove na nekoliko San Blás otoka, uključujući i liniju do glavnog grada, El Porvenira.

Otočje Penghu, Tajvan Ako je Tajvan druga Kina, tada su Penghu otoci drugi Tajvan. Upravljani iz Taipeija, ovih devedeset otoka koji pripadaju arhipelagu Penghu poznati su po svojem veličanstvenom krajoliku prožetom dirljivom nostalgijom, jer ovi su otoci raritetni primjer netaknute tradicionalne tajvanske kulture. Daleko od glavnog grada Makunga, ovo je zemlja zaprežnih kola, ribarskih mreža, kamenim zidovima ograđenih polja, bazaltnih litica i drevnih hramova posvećenih boginji mora, Matsu. Ako su vam sunce i pijesak više po vašem ukusu, plaže i daskanje na valovima također su prilično impresivni. Od svibnja do listopada plaže arhipelaga Penghu mjesto su gdje se gnijezde ugrožene kornjače zelena želva. Njima u čast, lokalno stanovništvo u sklopu festivala svijeća, koji se održava 14 dana nakon Nove godine, u hramove diljem arhipelaga prinose žrtve u obliku kornjača.

Otočje Bay i otočje Hog, Honduras Zaboravite na Pirate s Kariba, pijeskom prekriveni otoci u blizini obale Hondurasa prava su stvar. U svojim 'najboljim danima' otoci Roatán, Utila and Guanaja bili su dom preko pet tisuća ubojica, razbojnika i pirata, uključujući i neslavnog Henry Morgana (aka Blackbeard). Ovih dana Bay otoci poznatiji su po svojim plažama, ronjenu i opuštenoj tropskoj atmosferi. Ako želite potpunu izolaciju u kojoj možete uživati u tišini i zvukovima prirode, možete skoknuti do obližnjih Cayos Cochinos, grupice od dva otoka u sklopu otočja Hog, kojih okružuje trinaest koraljnih grebena u sred kojih se nalazi skrovito odmaralište u oazi briljantno plavog mora. Plantation Beach Resort jedini je raspoloživi smještaj na Hog otocima, no može se organizirati i kampiranje na nenaseljenim otocima.

Otočje Con Dao, Vijetnam Još jedna kaznionica pretvorena u raj, Con Dao otoci bili su dom najozloglašenijem zatvoru na području Indokine, a radila je sve do Vijetnamskog rata. Sada čuvani kao Con Dao nacionalni park, ovih 16 otoka prirodno su čudo prepuno gustim džunglama, vode boje žada i bijelih pješčanih plaža, dom su sirenama, dupinima i kornjačama koje uživaju u obližnjim koraljnim grebenima. Trenutačno je turistički razvoj ograničen na jednu trgovinu ronilačke opreme i mnoštvo odmarališta u naselju Con Son. Ako planirate posjet ovim otocima, znajte da je ključno podešavanje vremena, jer su od lipnja do rujna pod neprestanim 'napadom' vjetra koji dolazi sa zapada, a od rujna do siječnja na udaru vjetru koji dolazi s istoka.

Otočje Ssese, Uganda Zašto bi se kopnena afrička država pojavila na popisu zabačenih otoka? Zahvalite Jezeru Viktorija. Ssese otočje, koje se nalazi usred ovog najvećeg afričkog jezera, sadrži sve elemente koji ih ubrajaju u kategoriju rajskih otoka: zlatne plaže, palme koje se njišu na laganom povjetarcu, egzotičnu floru i faunu. Većina od ukupno 84 otoka koji su dio Ssese otočja su nerazvijeni, ali nekoliko naselja i kampova obogaćuju plaže otoka Buggala, Bukasa i Banda. Osim izležavanja na suncu, glavna aktivnost je 'pročešljavanje' džungle u potrazi za egzotičnim stvorenjima i vožnja kanua preko jezera. Postoji svakodnevna brodska linija iz kopnenih mjesta Entebbe i Kasenyi do Kalangale na otoku Buggala.

Play ponuda
Play ponuda