EMEDJIMURJE

HRVATICA IZ TANZANIJE OTKRIVA KAKO NASTAJE KAVA: Od sadnje do šalice, sve se radi ručno

Više od tri mjeseca provela je u Tanzaniji pomažući potrebitima

Volonterka Martina iz Novog Sela Rok objavila je zanimljiv video iz Afrike, a za eMedjimurje ispričala cijeli proces

Martina Strahija iz Novog Sela Rok prekrasnu priču započela je u zimi 2019. godine kad je odlučila napraviti velik korak i krenuti putem volontiranja. Kao odredište odabrala je Tanzaniju i okolno područje, gdje je provela više od tri mjeseca pomažući djeci i potrebitima.

O Martini i njezinom volontiranju u Africi pisali smo prije točno dva mjeseca, a ovih je dana ova hrabra volonterka zaintrigirala ljude na društvenim mrežama objavivši vrlo zanimljiv video koji je nastao u Africi za vrijeme njezinog volontiranja – kako kava dolazi do šalica.

Sve ide ručno

Snimka je nastala točno prije godinu dana kada je Martina i volontirala u Tanzaniji, Arusha (podnožje Kilimanjara). Mnogi stanovnici toga kraja žive baš od kave Arabice kod koje se od sadnje, branja, obrade pa do šalice – nikako ne koristi mehanizacija. Sve ide ručno.

Martina nam je ukratko objasnila kako izgleda proces pripreme kave.

“U Tanzaniji kava Arabica uglavnom raste na sjevernom dijelu padina brda Kilimanjaro i planine Meru, pod sjenom biljaka banana. Plodna tla regije Kilimanjaro, kao i dovoljna količina oborina i blaga klima, pružaju optimalne uvjete za mnoštvo malih plantaža.

Ova egzotična karakteristika plantaže daje posebnu aromu kavi. Sezona berbe kave u regiji Kilimanjaro traje od listopada do veljače. Otprilike milijun ljudi živi na obroncima planine i uzgaja kavu Arabica Kilimanjaro. Uzgoj kave je jedini prihod za mnoge od njih.

Jedna od najboljih kava na Zemlju

Kad se pravilno brine o plantaži, Kilimanjaro je jedna od najboljih kava na Zemlji. Put do kave u šalici je dug proces – prolazi kroz mnoge korake i kroz mnoge ruke prije nego što dođe do vas – i postoje mnoge stvari koje mogu poći po zlu, koje mogu narušiti kvalitetu zrna kave, a time i okus i arome dobivenu pečenjem, mljevenjem i kuhanjem kave. Od sadnje od šalice – sve se radi ručno, jer tvrde da mašine nisu precizne kao ruke. Vođena lokalnim farmerom, svjedočila sam cijelom procesu proizvodnje kave od zrna kave do šalice, rekla je Martina.

 

Povratak na Net.hr