Play ponuda

ŽIVOT NA VISOKOJ NOZI / Od perzijskih ratnika do trenda modernog doba: Pomirite se s time, muškarci nose štikle - ali što se krije iza toga?

Visoke potpetice originalno su bile isključivo muška odjeća, a upravo je njihova nepraktičnost zaslužna za njihov status. Nakon više stoljeća čini se da su napravile puni krug i ponovo postaju sve popularnije kod muškaraca

7.10.2022.
12:05
Play ponuda

Zadnjih pet godina raste prodaja muške obuće s potpeticom i daleko od toga da je rezervirana samo za zvijezde ili queer zajednicu. Polako, ali sigurno, čini se da se vraćaju u mainstream nakon bogate i zanimljive povijesti.

Play ponuda

Ratnička inovacija Orijenta 

Izvor: Shutterstock

“Visoka peta je nošena stoljećima diljem Bliskog istoka kao obuća za jahanje, kaže Elizabeth Semmelhack iz Bata Shoe muzeja u Torontu za BBC. “Kada bi vojnik ustao u stremenu, peta mu je pomagala da osigura svoj ​​stav, te je mogao učinkovitije gađati ​​lukom i strijelom”. 

Savezništvo izazvalo pomamu za svime iz Perzije

Izvor: Shutterstock

  Na kraju 16. stoljeća, šah Abbas I iz Perzije je imao najveći konjicu u svijetu te je uz veze s vladarima u Zapadnoj Europi odlučio pobijediti svog ​​velikog neprijatelja, Osmansko Carstvo. Tako je u 1599., Abbas poslao prvu perzijsku diplomatsku misiju u Europu što je prouzročilo val interesa za perzijskim stvarima, pogotovo za visokim petama.

Apsolutno nepraktične, ali popularne baš zbog toga

Izvor: Shutterstock

U blatnim ulicama 17. stoljeća u Europi, ove nove cipele nisu imale nikakvu vrijednost, ali to je bila i poanta. “Jedan od najboljih načina da se održi status je kroz nepraktičnost”, kaže Semmelhack te dodaje “visoki stalež je uvijek koristio nepraktičnu, neudobnu i raskošnu odjeću kako bi prezentirao svoju ​​privilegiranost”.  Upravo od tuda i uzrečica život na visokoj nozi

Uskoro je ženska moda, radi usvajanja elemenata muške, preuzela korištenje visokih peta. “Žene su počele pušiti lule, nositi vrlo muževne šešire, šišati kosu na kratko, te naravno nositi visoke pete u nastojanju da im odjeća izgleda muževnije”, kaže Semmelhack. Vremenom, obuća se počela diferencirati pa je muška peta ostala robusna i kockasta dok je ženska potpetica postajala sve tanja i izduženija.

Nestaju s prosjetiteljstvom

Izvor: YouTube Screenshot

7. Gumbi na košuljama: “Ne dopustite da vam gumbi iskoče”, rekla je Shea. Iako žene s manjim prsima rjeđe imaju ovaj problem, on se ipak može dogoditi i najboljima od nas. Samo provjerite jesu li vaše košulje i bluze pravilno pričvršćene tako da se gumbi ne rastežu. Veća veličina obično je jedina opcija, osim ako ne želite promijeniti svoje košulje."

Prosvjetiteljstvo je zadalo zadnji udarac muškim visokim petama, jer se moda, barem ona muška, okreće praktičnom i razumnom odijevanju pa osim što gube nepraktične potpetice, muškarci ostaju i bez raskošnog nakita, raskošnih tkanina i krojeva. No ta modna 'reforma' zaobilazi žene jer su još uvijek smatrale emocionalnom. Njihova moda ostaje nepraktična i predmet isticanja klasnih razlika. Glavni simbol žene koja ne mora raditi bila je upravo potpetica, a do danas vučemo još jedan atavizam - dok je "muško" kopčanje gumbiju praktično ( barem za dešnjake), žene su zadržale obrnuto, jer je tako praktičnije služavkama.

Play ponuda

Fotografija cementirala ženstvenu štiklu

Izvor: Shutterstock

Potpeticu kao simbol ženstvenosti i seksepila cementirala je fotografija u 19. stoljeću jer je čest motiv erotskih fotografija bila upravo žena  s potpeticama, a potpetice kao obvezni dodatak imale su i pin-up djevojke.

Od kiča do kaubojki

Godina 1960. označila je povratak niskim potpeticama i kaubojskim čizmama za muškarce, a 1970. je bila u znaku kiča i platformi.  Bilo u formi kaubojki ili u obliku raskošnih  kičastih čizmi, potpetice se mogu sporadično vidjeti u muškoj modi, a unatrag pet godina raste njihova prodaja.

Poznati se vraćaju potpeticama

Izvor: Profimedia

Mnogi poznati modni dizajneri nose visoke potpetice. "Mislim da postoji nešto nevjerojatno osvježavajuće u tome da muški dizajner, kao što je Marc Jacobs, prihvaća nošenje visokih potpetica", izjavio je Andrew Groves, profesor modnog dizajna na Sveučilištu Westminster, prenosi Bright Side

Play ponuda

'Simbol moći ali i podložnosti

Groves je također rekao: "Visoke potpetice postale su snažan simbol i moći i statusa te paradoksalno i dominacije i podložnosti." Međutim, muškarce koji nose cipele s petom mnogi i dalje smatraju čudnima. Zapravo, to je izgled koji kod mnogih konzervativaca još uvijek izaziva bijes.

Ikone drže trend živim

Izvor: Profimedia

No, kada su se konačno prvi put susreli, pjevač nije baš bio inspiriran. Lisa Bonet i Lenny Kravitz upoznali su se nakon koncerta grupe New Edition i 'sviđa mi se tvoja kosa' bila je prva rečenica s kojom se pjevač predstavio. Brzo su se sprijateljili i postali bliski, što je primijetila i Lennyjeva tadašnja zaručnica Ming See Lau, koja je nedugo nakon raskinula zaruke s pjevačem. Lennyjevo i Lisino prijateljstvo s vremenom je postajalo sve čvršće i prisnije te su čak jedno vrijeme živjeli zajedno kao cimeri. Jedne večeri za vrijeme snimanja u studiju, Lisa se na putu prema toaletu spotaknula na kablove na podu i pala ravno u Lennyjevo naručje.

Visoke potpetice još uvijek se povezuju sa ženskom modom, iako sve više slavnih muškaraca, poput pop ikona i rock zvijezda, održava ovaj trend živim. Ekspanzija potpetica u muškom dijelu trgovina otišla je dalje od "stiletta".

Sve šira ponuda štikli za muškarce

Play ponuda

Dostupne su mnoge vrste cipela s petom. Dizajnerski brendovi, kao što su Gucci, Maison Margiela i Saint Laurent, znali su da će se cipele s petom ponovno probiti u mušku modu i iskoristili su priliku za razvoj novih modela u ovoj kategoriji.