Play ponuda

NA KOJEM PROGRAMU PERETE GAĆICE? / Ni ne slutite gdje završavaju fekalije ako je temperatura niža od ove

Image
Foto: Shutterstock

Grudnjaci se trebaju prati nakon dva do tri nošenja, a gaćice, čarape i hulahopke nakon svakoga - bez iznimke

16.7.2019.
17:09
Shutterstock
Play ponuda

Zasigurno biste se zgrozili kada bi vam netko rekao kako dva dana zaredom nosi iste gaćice. Stručnjaci sada tvrde kako nije ništa bolje ni ako gaćice perete na temperaturi od 40 stupnjeva, javlja Huffington Post.

Doktorica Lisa Ackerley objasnila je da bakterije mogu preživjeti i do 60 stupnjeva, stoga ne preporučuje da donje rublje perete na programu nižim od toga. Da stvar bude gora, perete li gaćice na 40 stupnjeva s ostalom odjećom, postoje velike šanse da se fekalije presele i na tu drugu odjeću.

shimmer fallback
shimmer fallback

Ponekad nije dovoljno ni 60

"Ne stavljajte gaćice s kuhinjskim krpama na pranje na niskim temperaturama jer bi moglo doći do kontaminacije fekalijama, a to sigurno ne želite u blizini kuhinje", objasnila je dr. Ackerley za Huffington Post.

Image
PRLJAVA NAVIKA KOJA VAS MOŽE SKUPO STAJATI: /

Kako perete kuhinjske krpe? Mnogi rade ovu bolnu pogrešku

No, doktorica Jenna Macciochi sa Sveučilišta u Sussexu tvrdi da ni 60 stupnjeva nije uvijek dovoljno za ubijanje svih bakterija. "Ne možete se pouzdati u to da će 60 Celzijevih stupnjeva ubiti sve bakterije, pogotovo ako stroj postigne tu temperaturu samo na kratko vrijeme - većina perilica ne održava tu temperaturu tijekom cijelog ciklusa pranja", objasnila je.

shimmer fallback
shimmer fallback

Koliko često prati koji komad?

Grudnjaci se trebaju prati nakon dva do tri nošenja, a gaćice, čarape i hulahopke nakon svakoga - bez iznimke. Posteljinu, poglavito ljeti, trebate promijeniti barem jednom na tjedan, a jastuke operite dvaput godišnje.

Kuhinjske krpe bi trebalo mijenjati svakog dana jer su "leglo za klice i nose rizik trovanja hranom ako kuhate meso ili ribu". Treba ih prati na 60 stupnjeva, savjetuje dr. Ackerley.

Play ponuda
Play ponuda