Okrenem se na sekund', voda mi zakipi!
(Foto: Mommy Minutes)
Koliko vam se puta to dogodilo? Ono kad krenete kuhati vodu u loncu, naknadno ubacite recimo tjesteninu, a usput pogledate nastavak recepta na mobitelu, i nastavite skrolati po FB-u i IG-u. Za to vrijeme vam se cijela pećnica pretvori u gejzir. E to možete spriječiti tako da stavite drvenu kuhaču preko lonca.
Sačuvaj začine na sigurnom - zaledi ih!
(Foto: Gluten Free SCD and Veggie)
Koliko ste se puta nabrijali na njegu začinskog bilja u teglicama, a kad ste se i jedva naviknuli da ih zalijevate, odjednom ih je previše izraslo, da to ne stignete potrošiti. Evo načina kako ih sačuvati - stavite ih u posudice za led zajedno s par kapi maslinovog ulja. Zamrznite ih i upotrijebite pri sljedećem kuhanju.
Ogulite voće nakon 20 sekundi u mikrovalnoj pećnici
(Foto: First We Feast)
Za ovo smo i mi prvi put čuli. Navodno ako stavite, recimo limun na 20 sekundi u mikrovalnu pećnicu, lakše će se oguliti.
Koga ne nervira kad nam se celofan zalijepi?
(Foto: Cook'n)
Celofan koji se zalijepi za kolut na kojem je zna naživcirati i najizdržljivije, no mudri i iskusniji ljudi nam kažu da ga trebamo čuvati u frižideru pa se neće lijepiti.
Papanje trešnji nikad nije bilo jednostavnije!
(Foto: DIY Home Life)
Trešnju stavi na vrh boce pive, uzmi kineski štapić i istisni košticu koja će pasti u čašu. Ako ti se da. Ako ti se ne da, jedi staromodno, pljujući koštice gdje god stigneš.
Spriječi presušivanje hrane u mikrovalnoj
(Screenshot Youtube)
Mikrovalna pećnica može učiniti vašu hranu sušom nego što ona je. Ali možete to i spriječiti. Stavite čašu vode odmah do hrane koju grijete.
Na pravi način očisti drvenu dasku za rezanje!
(Foto: Youtube)
Svi se koristimo njome, ali trebamo je i ispravno oprati, a ovaj savjet pogotovo vrijedi za bakteriofobe. Prereži limun na pola i uroni ga u sol, a potom premaži po drvenoj dasci za rezanje.
Smeđi šećer treba ostati mekan
(Foto: Lifehacker)
Ako ga nepravilno skladištite - neupotrebljiv je. Treba ostati mekan, a to je najlakše dobiti tako da u njega stavite komadiće kore naranče.
Perfektna jaja na oko
(Foto: Graceland)
Ako ulijete vode oko njih u tavu, neće se zalijepiti i ispast će savršeno okrugla.
Održite vaše paradajze duže na životu
(Foto: DIY Hacks)
Ako želite da vam rajčice traju duže, skladištite ih to glavom prema dolje. Zrak i vlaga neće moći ući kroz njegove pore na taj način. Skladištenje na sobnoj temperaturi također će pomoći.
Bacite ljuske jajeta kojima nije mjesto u vašoj hrani
(Wonder how to)
Koliko vam se samo puta dogodilo da vam ljuska jajeta padne u posudicu u kojoj miješate kajganu. Kako bi ih pokupili iskoristite ostatak ljuske, komadići koji su vam pali u posudu samo će se kao magneti zalijepiti za nju, umjesto da ih sami prstima hvatate.
Guljenje krumpira nikad nije bilo lakše!
Skuhajte ga u ljusci, a kasnije stavite u posudu punu leda. Ovako bi to trebalo izgledati
Nema više plakanja dok režete luk!
Da bi vas oči peckale što manje morate znati kako to i raditi. Prvo, koristite što oštriji nož - tupi će oštetiti dijelove luka i na taj način će se osloboditi i više enzima. Stavite prije seckanja luk na sat vremena u frižider - niska temperatura će usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance. Pomoći će i ako oštricu noža namažete sokom limuna koji ublažava djelovanje sumpornih komponenti luka.
Presolili ste hranu. Što vam je činiti?
Ako recept uključuje neku kiselinu - limunov sok, ocat ili vino, možete dodati malo više nekog od ovih sastojaka kako biste izbalansirali ukus. I obrnuto - ako ste dodali previše octa, stavite još soli.
Može li se spasiti izgorjela tava?
Poprskajte tavu sodom bikarbonom razmućenom u vodi i pustite da odstoji nekoliko sati. Bikarbona će odvojiti zagorjele ostatke hrane, čak i zagorjelo mlijeko.
Kuhanje jaja bez pucanja
Jednostavno u vodu u kojoj kuhate jaja dodajte soli. Sol neće utjecati na pucanje, ali će spriječiti curenje bjelanjka, ostavljajući prirodni okus kakav jest.
Rezanje kruha bez mrvljenja
Kako biste osigurali da se svježi kruh ne raspada prilikom rezanja, najprije umočite nož u kipuću vodu. Zatim obrišite nož i odrežite glatke kriške.
Ranije umiksajte tijesto za palačinke i ostavite ga u frižideru
(Foto: Lifehacks)
Smjesu za palačinke umiksajte i prelite ih u više plastični vrećica, ovisno o tome koliko ćete ih raditi. Ostavite da odstoje u frižideru i kad vam treba, izvadite van, bit će puno manje mrlja po kuhinji, a oblici palačinka prepušteni su mašti na volju.
Opet jaja. I opet ona kuhana.
Ako ih želite lakše oguliti, iskoristite žlicu.
(Foto: Lifehacks)
Grillajte ribu na limunu
(Foto: Lifehacks)
Tako se neće zalijepiti za protvan, a niti raspasti kad ćete ih seliti na tanjur.