ne bojte se reći istinu / I bez njega postoji božićna čarolija: 7 razloga zašto je klincima dobro reći da Djed Mraz ne postoji

Image
Foto: Screenshot/YouTube, Buzzara.hr

Djed Mraz je izmišljeni lik koji djeci donosi darove za Božić. Danas je popularan širom svijeta, a često se, u božićno vrijeme, pojavljuje kao zaštitni znak tvrtke Coca-Cola. Djed Mraz predstavlja istočnoeuropsku varijantu Djeda Božićnjaka, a izvorno je lik iz stare slavenske mitologije. Mnoga djeca diljem svijeta vjeruje u njegovo postojanje, ali s vremenom i s godinama shvate da je riječ o nestvarnom liku. Jedna je kolumnistica navela razloge zašto Djed Mraz i nije dobra izmišljotina - kliknite 'SLJEDEĆA':

22.12.2020.
12:14
Screenshot/YouTube, Buzzara.hr
VOYO logo

Priča o Djedu Mrazu zapravo je priča o Sv. Nikoli

Priča o bezuvjetnoj ljubavi, darežljivosti nema veze s Djedom Mrazom, već sa svecem Nikolom (koji se kod nas obilježava 6.12. svake godine). 

Legenda: u blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je čovjek, nekad bogat, ali izgubio je carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraza. I nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da tako zaradi. One su se pomolile Bogu, da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sv. Nikola nekako je doznao za tu odluku nesavjesnog oca pa uzme vrećicu, napuni je zlatnicima, umota u platno i, prišuljavši se noću potajno do kuće, ubaci zamotane zlatnike kroz prozor. Otac onih djevojaka začudio se, kad je ujutro našao tako veliki novac. Vidjevši kako je svota dovoljna, čak i prevelika da časno uda jednu kćer, opremio je i dade joj miraz. To se dogodi i po drugi put; nađe, jednog jutra i drugu vrećicu sa zlatnicima. Spremi on i srednju kćer.

A kad je i to bilo gotovo, sve mu je nešto govorilo, da će onaj dobrotvor i po treći put doći pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč zaklinjanju neka šuti, sretni otac je razglasio po cijelom mjestu radosnu vijest.
Drugi kraj priče ide ovako: Nikola je vidio da ga otac djevojaka čeka, pa se domislio, popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i od tuda dolazi stavljanje poklona bilo u čarape ili čizmice, i Djed Mraz koji poklone spušta kroz dimnjak, piše na Wikipediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

via GIPHY

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/7
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image
VELIKI VODIČ /

Koji vam konfekcijski broj zapravo treba? Ove tablice olakšat će vam kupovinu odjeće