Ribe i školjkaši /

Plava dagnja kao gastronomski specijalitet

Image
Foto: www.pixabay.com

Plava dagnja ili Mytilus edulis, rod je morskih školjaka iz porodice Mytilidae u koje spada ukupno šest vrsta, od kojih je upravo plava dagnja gastronomski specijalitet

10.9.2019.
22:52
www.pixabay.com
VOYO logo

Rod plava dagnja je opisao Linnaeus 1758. To su školjkaši koji žive na stijenama, molovima, podvodnim stupovima i brodovima.

Rod plava dagnja je naša najčešća školjka i nalazimo je gotovo posvuda. Raste u grozdovima i nije je teško sakupiti. Tijelo dagnje ima oblik trokuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom oseke ljuštura se tako čvrsto zatvori da nekoliko sati, a ponekad i nekoliko dana plava dagnja može opstati na suhom.
Stopalo koje ima plava dagnja izlazi na zadnji kraj tijela i ona ga koristi da se oslobodi niti bisusa koji izlazi na prednjem kraju tela. Kreće se puzeći po podlozi.

Različite vrste su jestive, pa se danas plava dagnja uzgaja u mnogim mjestima na primorju. Te vrste naseljavaju atlantske i sredozemne vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo