Nastala je u Rusiji u 18. stoljeću u dolini rijeke Volge. Romanovska ovca ime je dobila po okrugu Romanovo-Borisoglebsky, što je okolina današnjeg grada Tutaev. Od davnina pa do danas u svijetu je poznato da je romanovska ovca uvjerljivo najplodnija rasa ovaca. Njezina glavna odlika je visoka plodnost, zbog čega se najviše koristi za proizvodnju mesa.
Ovce romanovske vrlo se dobro prilagođavaju novim uvjetima uzgoja i mogu opstati u vrlo oštroj i hladnoj klimi. Romanovska ovca je izvorno čistokrvna pasmina što znači da nije nastala križanjem pasmina, nego je samo usavršavana selekcijom.
Smatra se da ove ovce kombiniranih proizvodnih svojstava zajedno s finskom ovcom spadaju među najplodnije ovce u svijetu. Najzastupljenija je još uvijek u Rusiji, ali ima je i u drugim europskim državama. Postoje dva tipa ovce romanovske, ovisno o boji runa, a to su crni i bijeli tip.
Crni tip je poznatiji i rašireniji. Bijeli tip je, za razliku od crnog tipa, prepoznatljiv po potpuno bijeloj boji tijela: glava, uši, runo i noge.
Prosječna tjelesna masa ovnova ovce romanovske je od 80 do 100 kg, a ovaca od 50 do 55 kg. Ova je pasmina spolno zrela je već u dobi od 6 do 7 mjeseci. Ovca romanovska ima dugu sezonu spolne aktivnosti koja traje od kolovoza pa sve do ožujka.
Ovce romanovske daju 1,8 do 2,5 kg neoprane
vune, a randman je od 60 do 70%.
Tijekom laktacije ovce romanovske proizvedu oko 300 litara
mlijeka.
Randman muške janjadi zaklane sa 6 mjeseci starosti iznosi 46,6%, a ženske 46,1%.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!