Play ponuda

NI MEDU NI ZEKU: / U Bijeloj kući živjelo je više od 400 ljubimaca, samo Trump nema nikoga

Image

Nakon što mu je propao plan usvajanja psa Donald Trump bi mogao postati prvi američki predsjednik u zadnjih 150 godina koji u Bijeloj kući živi bez ljubimca i prvi koji nakon 1901. godine nema psa

16.1.2017.
15:36
Play ponuda

Odlazeća obitelj Obama će sa sobom povesti i slavnog Boa, portugalskog psa za vodu, a mediji su od prosinca špekulirali da će Trump prije inauguracije nabaviti goldendoodlea, mješavinu pudlice i zlatnog retrivera, piše NY Post.

Navodno bi se njegov sin Barron (10) "zaljubio" u jedno štene ove pasmine, ali nema informacija o tome jesu li mu uopće pokazali tog psa.

Zbog svega toga će Amerika prvi put u 150 godina dobiti "prvu obitelj" koja nema ljubimca.

Udovica osnivača kontroverznog The National Enquirera, filantrop i dugogodišnja Trumpova prijateljica Lois Pope ponudila je da će Trumpu pokloniti goldendoodlea po imenu Patton za kojeg brine, ali se to izgleda izjalovilo jer se u međuvremenu, kaže, jako zaljubila u njega.

"Svaki predsjednik je imao prvog psa, a nema psa", rekla je Pope (83), kojoj je pokojni suprug Generoso Jr. 1988. godine ostavio 200 milijuna dolara. "Željela sam naći psa dobrog karaktera i nisam želja malog psa. On je čovjek koji je visok 188 centimetara. On ne želi malog psa".

Iako se piše da je geberal Patton jedna od Trumpovih omiljenih povisjenih osoba, izgleda da nije previše zainteresiran za usvajanje. Doduše, iz njegovog kabineta kažu da "nikakva odluka o ljubimcu još nije donijeta".

Možda se njegovom osoblju ne sviđa ideja upravo ove pasmine, jer svojom zagasito-narančastom bojom previše podsjeća na Trumpove perike.

Osebujni vlasnici ljubimaca

"Prve obitelji imaju ljubimce jer ih obični ljudi vide kao da su jedni od nas", kaže osnivačica muzeja posvećenog predsjedničkim ljubimcima Claire McLean.

Predsjednik Andrew Johnson nije imao dlakavih prijatelja u Zapadnom krilu osim gnijezda bijelih miševa koje je pronašao u svojoj spavaćoj sobi. Johnson je bio opozvan u 1868. godine.

Predsjednik William McKinley imao je dva mačića, pijetlove i žutoglavog meksičkog papagaja, ali ne i pseto. On je ubijen 1901. godine.

Većina modernih američkih predsjednika držala je životinje u Bijeloj kući zbog toga jer su mnoge dobili kao darove svjetskih lidera.

Tako je sovjetski premijer Nikita Hruščov predsjedniku Kennedyju darovao bijelo štene po imenu Pushinka. A senator Ted Kennedy je dao Boa predsjedniku Obami 2009. godine.

Inače, nisu psi jedini ljubimci koji su živjeli u Bijeloj kući – Clintonovi su imali i mačku, Benjamin Harrison (1889–1893) je imao kozu koju su njegovi unuci vozili po travnjaku Bijele kuće u kolicima, našla se tu i jedna muzna krava, ali je daleko najosebuniji vlasnik prvih ljubimaca bio je Theodore Roosevelt.

Osim što je imao šestero djece, omiljeni Teddy je imao 12 konja, pet medvjeda, pet zamoraca, pet pasa, dvije mačke, tri papige, lava, hijenu, risa, kojota, zebru, štakore, zmije, pijetlove, rakuna, rogatu žabu, zeca, jazavca, sovu, ponija i svinju.

Sa svim tim životinjama koje su jurile naokolo ne čudi njegov savjet Amerikancima da "govore tiho i nose veliku batinu".

Play ponuda
Play ponuda