Play ponuda

VIDEO: / Inteligencija životinja: Ove su životinje glupe k'o stup

Image

Neki smatraju da je inteligencija samo odlika ljudi, ne i životinja.

17.10.2012.
15:41
Play ponuda

Ne želimo reći da bi životinje treble znati prebaciti TV-program, ali ako se njihova vrsta jedva održava na životu bez ljudske intervencije, treba ukazati na njihove mane. Uostalom, takve životinje ne razumiju kritike. Donosimo popis najglupljih životinja na planetu.

Pande

Da, pande su neodoljive i trebali bismo se svojski potruditi da ovu vrstu održimo na životu, ali nazvat ćemo stvari pravim imenom kad kažemo da su glupe k'o stup. Pande su velike zvijeri (još uvijek imaju zube i probavni sustav prilagođen konzumaciji mesa, riba i jaja kad je to potrebno), ali su tijekom razvoja naučile preživljavati na bambusu, koji je iznimno siromašan nutrijentima, pa ga moraju neprestano jesti kako bi preživjele.

Nije ni čudo da su tako lijene kad gotovo da i ne unose proteine i vitamine. Bambus im ne pruža dovoljno energije da ustanu i krenu. Zbog toga se i pare samo jednom godišnje, jednostavno nemaju dovoljno energije za učestalije seksualne odnose, zbog čega im i prijeti istrebljenje.

Ako želimo spasiti pande, možda bismo im trebali baciti koji odrezak!

Kakapo

Ove papige koje ne lete su neodoljive. Žive u području bez predatora i na raspolaganju imaju i više nego dovoljno hrane, pa uopće nisu upotrebljavale mozak. Budući da nisu morale razvijati strategiju obrane, prigrlile su onu najapsurdniju: ako ih preplašite one će se ili na mjestu smrznuti ili će se popeti na stablo i skočiti. A s obzirom da ne mogu letjeti, nerijetko se pri padu ozlijede.

Stanovnici Novog Zelanda vjerojatno su se na njihovo glupavo ponašanje samo smijali, ali kad su na otok počeli dolaziti brodovi na kojima su bili štakori, mačke, psi i svinje, populacija kakapa odjednom se drastično smanjila. Zvijeri su iz pohvatale bez imalo problema, a novopridošli biljojedi su im pojeli svu hranu.

Danas ih ima otprilike 125, ali s druge strane to je i više nego dobro jer ih je prije 20 godina bilo samo 30-ak.

Purice

Unatoč glasinama koje ste vjerojatno čuli, purice se ne utapaju na kiši. Istina je da je domaću puricu vjerojatno najteže održati na životu od svih životinja i da su toliko glupe da znaju zuriti u nebo i po 30 sekundi bez ikakvog razloga.

Kad je u pitanju razmnožavanje, nisu toliko glupe kao pande ili kakapi, ali i u tom su području prilično jadne. Primjerice, sve što je potrebno puranu da naskoči na ženku je njezina glava, pokazao je znanstveni eksperiment. Kao da to nije dovoljno, purani su se čak pokušali pariti s dvije godine starom, dehidriranom glavom druge purice koja je bila nabodena na štap.

Žabe bufo marinus

Ova vrsta žabe krastače preplavila je Australiju, a u glavi nema ni dvije čiste. Mužjaci žabe bufo marinus su poput kakapa – zaskočit će sve i svakoga, doslovce. Poznate su po 'zaskakanju' mrtvih životinja, zabilježeni su slučajevi kad je mužjak satima pokušavao ostvariti seksualni odnos sa ženkom koju je pregazio automobil, a ne libe se zaskočiti ni mrtve daždevnjake, zmije, guštere ili miševe.

Play ponuda
Play ponuda