LOŠE IDEJE LOŠE ZAVRŠE: / Ne koristite životinje kao poklone, one nisu za pod bor

Božićno vrijeme je vrijeme darivanja, a kao naljepši dar svom djetetu brojni roditelji odluče se ispod bora ostaviti kućnog ljubimca.

24.10.2016.
8:00
Prijatelji životinja

"Životinje zahtijevaju dugogodišnju odgovornu skrb i svakodnevnu brigu i predanost te suživot s njima mora biti rezultat promišljene odluke odgovornog skrbnika i cijele obitelji, a ne nametnut i neželjen poklon", poručuju Prijatelji životinja ističući da bi oni koji se ipak odluče na takav "poklon" trebali posjetiti skloništa za napuštene životinje i možda neku udomiti.

Udruga upozorava na još kompliciranije "poklone" od primjerice mačke ili psa.

"Osim pasa i mačaka, koje najčešće završavaju pod borom, osobito je raširen trend darivanja egzotičnih životinja, što je većinom ne samo pogubno za nesretne životinje nego može imati tragične posljedice i za ljude i okoliš. Nemogućnost postizanja složenih životnih uvjeta u zatočeništvu, opasne zooonoze, nedostatak educiranosti veterinara o bolestima egzota, prijetnja za druge vrste u prirodi kada su odbačene, agresivna i otrovna narav mnogih životinja samo su neki od razloga zašto nijedna životinja ne bi trebala biti dar", ističu.

Prijatelji životinja poručuju građanima da ne kupuju životinje za božićni dar već da pomognu da ih se udomi.

Također upućuju da ako žele pomoći životinjama neka ne kupuju kozmetiku koja je testirana na njima, bombonijeru bez sastojak životinjskog porijekla, pamučne rukavice umjesto vunenih, veganska hrana za pse i mačke, igračka za psa ili mačku iz pet shopa koji ne prodaje životinje, DVD o životinjama ili donacija starih ručnika skloništu za životinje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali