U većini europskih zemalja kozarstvo je sporedna grana stočarstva, ali su koze u pojedinim dijelovima svijeta, kao što su to Afrika i Azija, još uvijek glavna domaća životinja.
Za sve što nam je potrebno za dobru proizvodnju kozjeg mlijeka,
moramo imati neka osnovna znanja o hranidbi
koza.
Koza je preživač i hrani se isključivo grubom voluminoznom
hranom. Pravilnom i dostatnom hranidbom može se značajno
istaknuti genetski potencijal životinje, kao i razina njihove
proizvodnje.
Koze rado brste. Pod tim se podrazumijeva otkidanje lišća i
vrhova grančica drvenastih biljaka.
Hranidba koza zelenom krmom je posebno povoljna radi
povećanja mliječnosti kod koza. Koze tijekom dana mogu pojesti i
do 14 kg zelene mase, a njezin udio se smanjuje dodavanjem
sijena. Prelazak sa zimske na ljetu hranidbu treba biti postepen
(7 do 10 dana) da se mikroflora buraga privikne te da se izbjegnu
probavni poremećaji.