OPASAN VIRUS PRIJETI PSIMA / Inkubacija traje 5 do 11 dana, a onda kreću krvavi prljevi i povraćanja, evo kako se prenosi

Image
Foto: Shutterstock

To je još jedan od razloga zbog kojega je važno da vlasnici pasa kupe izmet za svojim ljubimcima

2.9.2021.
10:26
Shutterstock
VOYO logo

Jedna Dubrovčanka upozorila je na nešto veću pojavnost opasnoga virusa Parvoviroze, poznatije kao Mačija kuga, od koje obolijevaju psi, a ne mačke. Prenosi se izmetom, mokraćom, pljuvačkom i preko obuće, javlja Dubrovački dnevnik.

Nakon inkubacija virusa koja traje 5 do 11 dana, simptomi su najčešće gastrointestinalni, odnosno krvavi proljevi i povraćanja, pri čemu psi naglo dehidriraju te se pojavljuje opća slabost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječenje simptoma

Budući da je bolest uzrokovana virusom, važno je voditi računa o hidrataciji, a daju se infuzija i antibiotici kako bi se spriječilo sekundarno oboljenje od bakterija uslijed oslabljenja imuniteta u borbi s Parvovirusom.

Parvoviroza je vrlo zarazno oboljenje kod pasa, a virus se pod povoljnim uvjetima u okolišu može zadržati i do godinu dana. Glavni izvor zaraze je bolestan pas, ali s obzirom da se virus izlučuje izmetom, urinom i slinom valja povesti računa o izvorima zaraze kao što su prostorije zagađene izmetom, predmeti, zdjelice, igračke, parkovi, izmet u prirodi i slično. Klinički zdravi psi također mogu biti kliconoše i izlučivati virus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je još jedan od razloga zbog kojega je izrazito važno da svi vlasnici pasa budu odgovorni i kupe izmet za svojim ljubimcima kako bi se ova i slične bolesti izbjegle. Jedina zaštita od Parvovirusa jest cjepivo. Iako nije 100 posto učinkovito, za sada je jedini način suzbijanja bolesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo