URASLA DLAKA NA PREPONI: / Može postati prava noćna mora, a tako ih je lako spriječiti

Image
Foto: Youtube

Urasle dlačice neugodan su problem koji osim što može jako ružno izgledati, može izazvati infekciju i upalu. Rješavanje uraslih dlaka može biti prava noćna mora.

13.8.2017.
12:00
Youtube
Play logo

Brijanje britvicom, uska odjeća i nedovoljna higijena najčešći su razlozi nastajanja uraslih dlačica. Najveći problemi se događaju kada nastane urasla dlaka na preponi jer ta upala može biti opasna.

Vodite računa o uzrocima uraslih dlaka na preponama

Ponekada se događa da mrtva koža zaguši folikulu dlake. To onemogućava dlaci da izađe na površinu pa se zbog toga ona izvija, najčešće u stranu i ostaje pod kožom. Ukoliko dlake ostanu pod kožom, mogu izazvati upale što rezultira uraslim dlakama. Naše tijelo na to će reagirati kao da se pod kožom nalazi strani predmet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomi uraslih dlaka mogu biti različitih veličina, ali ovi su stalni:

 • crvenilo ili mala modrica
 • oticanje u obliku prištića
 • zadebljanje u obliku graška
 • izlaženje gnoja ili krvi
 • bolna površina kože na dodir

Urasle dlačice najčešće ne rezultiraju ozbiljnim problemom, ali su neugodne i naporne. Problem se češće javlja u dijelu prepona radi drugačije i čvršće dlake na tom području.

Oštrina dlake ovisit će o tome kakvu kosu imate i kakve su vam ostale dlake. Ako imate kovrčavu kosu, postoji šansa da ćete češće doživljavati urasle dlake na preponama jer će se one odmah izvrtiti i vratiti u kožu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod ljudi koji imaju visoku razinu spolnog hormona testrosterona mogu imati pretjeran rast dlaka, što također može uzrokovati urastanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPOLNI HORMONI: /

Što vam o zdravlju može reći njihova neravnoteža i prekomjerno stvaranje?

Image
SPOLNI HORMONI: /

Što vam o zdravlju može reći njihova neravnoteža i prekomjerno stvaranje?

Glavni razlog nastanka problema s folikulom dlake je nepravilno brijanje i odstranjivanje dlaka. Mnoge žene se krivo briju britvicama ili prečesto koriste depilatore.

shimmer fallback
shimmer fallback

Iz ovih razloga mogu nastati problemi kod brijanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 • nečista britvica koja prenosi bakterije
 • brijanje u smjeru suprotnom od rasta dlaka
 • tupa britvica
 • brijanje suhe kože
 • nedovoljna njega nakon brijanja

Brijanje dlaka je najčešći način u kojem se pokušavaju ukloniti dlake, a možete napraviti još veći problem. Pri brijanju dlaka kod prepona, pripazite da se brijete tokom ili poslije tuširanja. U tim trenucima će topla voda i para otvoriti pore i omekšati dlaku pa ćete ju lakše moći prerezati. Prije brijanja napravite piling za koji možete iskoristiti talog od kave. Uvijek koristite pjenu ili gel za brijanje, a odlična alternativa tome je i regenerator za kosu. Prostorija u kojoj se brijete neka bude topla jer će ježenje samo očvrsnuti dlaku. Nikada nemojte prelaziti dva puta preko istog mjesta britvicom, posebice ako ne želite urasle dlake na preponama.

Osim nepravilnog brijanja, problem može biti i preuska odjeća. Konstantnim pritiskanjem odjeće na kožu možete stvoriti uraslu dlaku. Upravo radi manjka zraka, najčešće se pojavljuju urasle dlake na preponi radi uskih gaćica i traperica. U uskoj odjeći ćete radi iritacije i znoja napraviti samo još goru stvar vašim obrijanim dlakama. Odlična alternativa može biti nošenje ekološkog donjeg rublja kako bi omogućili bolju propusnost zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komplikacije kod uraslih dlaka na preponama

Furunkul je crvena oteklina ispod površine kože i nešto je veća od obične urasle dlačice. Promjer joj je oko pola centimetra, a zapravo je rezultat potkožne infekcije bakterijama. Ova pojava nastaje u slučaju inficiranja potkožnog tkiva, to jest, kada u obranu stupaju bijele krvne stanice. One napadaju bakterije i stvaraju gnoj koji se nalazi u središu furunkula. Ovime se stvara kožni apces jer naš sustav stvara 'ogradu' oko nastalog gnoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova komplikacija može se pojaviti na vratu, licu, prsima i stražnjici.

Pri pojavi furunkula, nikako ga nemojte istiskati jer će se u tom slučaju infekcija samo razliti po koži i raširiti. Najgori slučaj je da se bakterija proširi u krvotok, što može rezultirati rasijavanjem bakterije u udaljeno tkivo i stvaranjem apcesa gdje ga ne vidimo. U ovom slučaju je situacija puno ozbiljnija, a apces je teže liječiti. U nekim slučajevima je potrebna i kirurška operacija.

shimmer fallback
shimmer fallback

Prirodnim putem se riješite uraslih dlaka na preponama

Urasle dlake u većini slučajeva ne zahtijevaju liječenje, već prolaze same od sebe. Pri pojavi urasle dlake, pazite da ovo ne radite:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 • ne istišćite uraslu dlačicu i gnoj ako se pojavio
 • ne prolazite britvicom po tom dijelu kože
 • ne tretirajte uraslu dlaku alkoholom
 • ne češite se i ne grebite

Urasle stidne dlake mogu biti jako neugodne i bolne jer se nalaze na osjetljivom području. Kako bi ih najlakše odstranili i prevenirali ponovno nastajanje, možete se koristiti prirodnim preparatima. Prije svega prestanite raditi sve uzroke koje smo nabrojali, a ako niti to ne pomogne, počnite više brinuti za svoju kožu.

Koristite kreme za smanjenje upala

Ako urasla dlaka na preponi izazivi crvenilo i jaku upalu, liječnik bi vam mogao preporučiti steroidnu kremu. Ovo će smanjiti iritaciju i omogućiti dlaci da lakše izađe na površinu.

Osim steroidni krema, moguće je koristiti i antibiotike direktno na dlaku ili ih uzimati oralno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prirodni preparati

Šećer u kombinaciji s maslinovim uljem i esencijalnim uljem lavande mogao bi riješiti problem. Napravite ovaj mix i nanesite malu količinu na upaljeno područje. Nježno masirajte kožu kružnim pokretima nekoliko minuta pa isperite toplom vodom. Ovaj piling možete koristiti 2-3 puta tjedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo rješenje može biti soda bikarbona. Natopite vaticu u vodu u kojoj ste pomiješali jednu žlicu sode. Ostavite natopljenu vaticu na urasloj dlaci 5 minta, isperite hladnom vodom i osušite kožu. Ovo možete koristiti nekoliko puta dnevno.

Ulje čajevca u destiliranoj vodi djelovat će antibakterijski na uraslu dlaku, a možete ga nanositi dva puta dnevno.

Play logo

Kako ne bi smjeli istiskati uraslu dlaku sami, već joj dopustiti da sama izađe, možete ovo nanijeti na kožu:

 • vrećice crnog čaja natopljene u vodi
 • aloe vera gel
 • med
 • kriške krastavaca
 • jabučni ocat
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo