Play ponuda

POD HITNO: / Riješite se ovih ružnih navika kako bi vam koža dulje ostala mladolika

Image
Foto: Jeremiah Vandermeer (Cannabis Culture) / Flickr

Dobivanje bora je dio procesa starenja i života. Iako znamo da ćemo tijekom godina imati sve više bora i smatramo to normalnim, neke od bitki koje vodimo s njima nemaju nikakve veze s godinama.

6.10.2016.
0:01
Jeremiah Vandermeer (Cannabis Culture) / Flickr
Play ponuda

Pušenje

Pušenje je jedan od najčešćih uzročnika nastajanja bora. Deramtolog i estetski kirurg Joel Schlessinger napominje da se utjecaj pušenja najjednostavnije vidi kad se prouče fotografije blizanaca koji su sudjelovali u višegodišnjim istraživanjima, pri čemu je jedan bilo pušač, a drugi nepušač.

Prehrana

Ako želite da vam koža bude zdrava i izgleda mladoliko, stara izreka da smo ono što jedemo ovdje definitivno ima smisla. Ako jedete previše slatkoga to se neće odraziti tek na vašoj kilaži, nego ćete zbog toga i djelovati starije.

"Naime tijekom štetnog procesa molekule šećera se vežu za proteine u vašoj koži (uključujući kolagen) i uzrokuju njihove malformacije i ukočenost", napominje gastroenterolog Roshini Rahapaksa

"Ovo rezultira gubitkom elastičnosti kože lica, kao i konture, nadbuhlosti i sitnih linija. Rafinirani šećer i drugi jednostavni ugljikohidrati podižu razinu inzulina u tijelu, što pak potiče proizvodnju enzima koji rastavljaju kolagen i elastin, što posljedično uzrokuje opuštanje kože i boranje", dodaje.

Znači, riješite se rafiniranog šećera i ugljikohidrata i koža će vam biti zahvalna.

shimmer fallback
shimmer fallback

Alkohol

Sav alkohol dehidrira kožu, objašnjava plastični kirurg James C. Marotta. To znači da će jutro nakon što ste pili alkohol vaša koža djelovati manje svježa i prokrvljena. S vremenom će vaša koža izgubit elastičnost i stvorit će se bore zbog manjka hidratacije.

"Uz to, alkohol može imati loš utjecaj na razinu vašeg A vitamina, koji je jako važan antioksidans za kožu i tijelo, te je nužan za regeneraciju novih stanica. Vitamin A je također bitan pri proizvodnji kolagena, a što manje kolagena imate, to vam je koža manje elastična", dodaje Marotta.

Žvakaće gume

"Žvakanje žvakaćih guma proizvodi bore kakve se obično vide na donjoj usnici", ističe Schlessinger. Također, žvakanje može prouzročiti druge probleme u strukturi usta. A riječ je o navici koje se jednostavno riješiti kako biste održali zdravlje i ljepotu kože.

Ne skidate kozmetiku

Kad spavate s make-upom, kao da molite lice da vam podari bore. Dekorativna kozmetika plus zagađenje iz zraka koje akumulirate tijekom dana usađuje se u vaše pore, te razbija kolagen i elastin. To ubrzava proces starenja i ostavlja vas sa sitnim borama. Zato ne zaboravite pomoći koži da odmori tako što ćete skinuti šminku i koristiti hidratantnu kremu svaku večer prije spavanja.

shimmer fallback
shimmer fallback

'Kopanje' po licu

Prestanite 'kopati' po prištićima i aknama i pustite ih da sami prođu kroz proces koji trebaju, koristeći tek eventualno prirode proizvode kako biste pomogli u njihovoj eliminaciju. Svaki put kad dirate ili razvlačite svoju kožu, vi je oštećujete i stvarate iritacije, ožiljke, pa čak i bore.

Razvlačite kožu tijekom šminkanja

Ova navika pomaže u stvaranju bora i obično je s gnušanjem gledaju profesionalci iz svijeta visažista.

"Trebali biste nanositi make-up na isti način na koji će ga svi vidjeti, što, nadamo se, znači ne sa razjapljenim usnama ili visoko podignutim obrvama, kao kad nanosite maskaru", kaže visažistica Donna Kelly.

Ona savjetuje da žene ne vuku kožu oko očiju dok nanose olovku ili tuš na oči. Trebalo bi pomicati cijelo lice kad nanosite šminku, a ne natezati kožu tako da bude ravna.

shimmer fallback
shimmer fallback

Preskačete kremu sa zaštitnim faktorom

Svi znamo koliko je značajna krema za sunčanje, no često se osjećamo glupo nanijeti je kad dan i tako provodimo unutra. No čak i nekoliko minuta na suncu može uzrokovati raspadanje kolagena i nastajanje bora.

"Trebali biste nositi zaštitni faktor svaki dan, bilo sunce ili kiša, kako vam sunce ne bi oštetilo kožu. Koristite zaštitni faktor 30 i pazite da sadrži cink oksid ili titanium dioksid", savjetuje Debra Jaliman, dermatologinja iz New Yorka.

Spavanje

Ako spavate na trbuhu, pazite, jer možete 'zaraditi' spavalačke bore i od jastuka.

"Najbolje je spavati na satenskim jastučnicama, koje mogu prijeći preko vašeg lica bez gužvanja", ističe Jaliman. A alternativa je spavanje na leđima.

Play ponuda
Play ponuda