Play ponuda

Nasilje u obitelji

shimmer fallback

Obiteljsko gnijezdo ispunjeno ljubavlju i pažnjom zasigurno će uroditi zdravim pojedincem, međutim,

22.12.2000.
12:56
Play ponuda

Nasilje u obitelji postoji u mnogo oblika, od tjelesnog, mentalnog, ekonomskog, seksualnog, verbalnog, privatnog i javnog, koje odrasli, ili djeca, koriste protiv svojih intimnih partnera; dodajte tome zlostavljanje djece i starijih osoba i dobit ćete sliku nasilja u obitelji. Ovaj oblik nasilja "nevidljiv" je i prikriven stereotipom patrijarhalnog društva uvriježenih obiteljskih odnosa, šutnje i srama.

Zlostavljanje partnera Najčešća greška u razumijevanju obiteljskog nasilja je isključivo analiziranje postupaka žrtve. Time se na posredan, ponekad i vrlo neposredan način, daje podrška nasilnicima kroz neizrečenu, ali ipak jasnu poruku: "To što radite nije ništa strašno!" Za većinu je nasilje nad ženom povod za "duhovite" primjedbe kojima zapravo daju na znanje i nasilnicima i žrtvama da je ono što se među njima odigrava njihova privatna bračna igra. Podtekst poruke je da muškarac samo koristi svoja "bogom dana" prava.

Zlostavljanje djece Zlostavljanje djece je namjerna povreda djeteta za koje ne postoji razumno objašnjenje. Ono uključuje fizičku povredu, zanemarivanje, seksualno iskorištavanje i emocionalno zlostavljanje. Zlostavljači djece su gotovo jednako muškarci i žene. Brojni su razlozi zašto su djeca zlostavljanja: nedostatak pomoći roditelju koji je bez bračnog partnera, siromaštvo, stres, premladi roditelji te očevi i majke koji nisu doživjeli mnogo ljubavi ni od svojih roditelja.

Zlostavljanje starijih osoba Zbog produljenja životne dobi povećao se i broj starijih osoba, međutim, povećan je i broj zlostavljanih starijih osoba. Gotovo trećina onih koji zlostavljaju starije osobe su njihova djeca ili supružnici. Zlostavljanje starijih često je rezultat stresa i frustracija onih koji se brinu o njima. Ovaj oblik zlostavljačkog odnosa manifestira se kao nemar ili fizičko, psihičko ili financijsko zlostavljanje. Žrtvi nasilja vrlo je teško i ponižavajuće u takvim situacijama tražiti pomoć, kad je nasilna osoba član obitelji.

arti-200008032048006

arti-200012224013006

arti-200009282128006

arti-200009272007006

Play ponuda
Play ponuda