Play ponuda

DEBELI, MRŠAVI, NABILDANI...: / Pogledajte kako se mijenjao ideal muške ljepote u proteklih 150 godina

Image
Foto: Nickolay Lamm

Idealna fizionomija suvremenih muškaraca podrazumijeva lijepo oblikovano mišićavo tijelo s lijepim tonusom, ali tomu nije uvijek bilo tako.

7.8.2017.
21:58
Nickolay Lamm
Play ponuda

Uzimajući u obzir nekoliko varijabli kao što su promjene u kulturi i dostupnost hrane, a pod utjecajem različitih slika koje je Lamm skupio iz svakog desetljeća na koje se usredotočio, rezultati se iznenađujuće razlikuju od onoga što biste mogli očekivati.

1870-e: Doba debelih muškaraca

shimmer fallback
shimmer fallback

Danas se pretilost često povezuje s lošim ekonomskim statusom, ali prije nego što su ljudi imali lak pristup hrani, punašne figure smatrale su se atraktivnima jer su predstavljale status više klase.

1930-e: Mišićavi mezomorfi

shimmer fallback
shimmer fallback

Takvo su tijelo imali Clark Gable i John Wayne, koji su se smatrali ultimativnim seks simbolima.

Istraživanje je pokazalo da su muškarci s bradom idealni za brak i ozbiljnu vezu

1960-e: Mršavi rokeri

shimmer fallback
shimmer fallback

Šezdesetih godina prošlog stoljeća lijepa tijela nisu bila toliko važna. Mladi Amerikanci, a neki i ne tako mladi, oslanjali su se na dramatičnu odjeću i bujnu kosu više nego na savršene mjere za izražavanje individualnosti i seksualnosti. Pravi su primjer Mick Jagger i John Lennon.

1980-e: Ekstremno nabildani muškarci

shimmer fallback
shimmer fallback

Arnold Schwarzenegger i Sylvester Stallone postavili su novi trend - maksimalno nabildano tijelo s izraženim mišićima i venama postalo je simbolom savršenih muškaraca. Umjesto da se izražava putem političkog aktivizma i prosvjeda kao u 1960-ima, tijelo mladog muškarca projiciralo je mladost - moralo je biti seksi, prikladno i mišićavo kao u osamnaestogodišnjaka.

1990-e do danas: Fit muškarci

shimmer fallback
shimmer fallback

Oni izgledaju sjajno, ali nisu masivni. Imaju blago izražene pločice, muževne ruke i oblikovana prsa - ali ne previše. Dakle, fit tijelo bez masnih naslaga danas je najpoželjnije. Naglasak je na redovitom treniranju, a ne nabijanju mase. Iz tog je razloga Brad Pitt postao suvremeni seks simbol.

Play ponuda
Play ponuda