ŽIVIMO LI DOISTA U SIMULACIJI? / 'Matrix' možda uopće nije SF: Dokazano je da u isto vrijeme postoje dvije verzije stvarnosti! Ali, onda imamo problemčić...

Posljednji eksperiment pokazao je da dvije različite stvarnosti mogu biti istovremene barem na kvantnoj razini

15.9.2021.
19:56
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naše razumijevanje stvarnosti je prilično pristrano budući da naša osjetila, kultura i znanje oblikuju način na koji vidimo svijet.

No, fizičari su napokon uspjeli testirati eksperiment koji je prvi put 1961. godine predložio Nobelovac Eugen Wigner. Eksperiment je poznat kao "Wignerov prijatelj" i premisa nije previše komplicirana. Počinje s kvantnim sustavom koji ima dva stanja u superpoziciji, što znači da, dok se ne izmjere, oba stanja postoje u isto vrijeme. U ovom primjeru, polarizacija fotona (os na kojoj se okreće) je i vodoravna i okomita, piše IFLScience.

Wignerov prijatelj je u laboratoriju i izvodi eksperiment, a nakon što ga izmjere, sustav će se srušiti i foton će se fiksirati u jedno od ta dva stanja. No, za Wignera, koji je izvan laboratorija nesvjestan rezultata mjerenja, kvantni sustav još uvijek je u superpoziciji. Unatoč kontradiktornim rezultatima, oba su točna. Dakle, čini se da dvije objektivne stvarnosti, Wignerova i Wignerova prijatelja, koegzistiraju, što je zapravo jako problematično.

Učinci i ograničenja promatrača

Testiranje ove ideje jako dugo nije bilo moguće. Nije lako razraditi formulu kvantne mehanike za Wignera koji vidi svog prijatelja kako radi eksperiment. No, zahvaljujući nedavnim otkrićima, znanstvenici su uspjeli konstruirati eksperiment koji bi ga uspio reproducirati.

Sustav se sastoji od četiri promatrača i najsuvremenijeg eksperimenta sa šest fotona koji su pokazali da je jedan dio sustava proizveo mjerenje, dok je drugi pokazao da mjerenje nije obavljeno. Mjerene su dvije stvarnosti odjednom. Tim znanstvenika tvrdi da to jača kvantne teorije čija okosnica već ovisi o promatraču.

"To dovodi u pitanje objektivni status činjenica koje su utvrdila dva promatrača. Mogu li se uskladiti njihovi različiti zapisi ili su oni u osnovi nespojivi, tako da se ne mogu smatrati objektivnim činjenicama neovisnima o promatračima?", pitaju se znanstvenici u svom radu, koji tek treba biti recenziran.

Iako je znanost najbolji alat za razumijevanje stvarnosti, učinci i ograničenja promatrača poznati su već neko vrijeme. Relativnost je pokazala da promatrači možda neće doživjeti istodobne događaje u isto vrijeme. Kvantna mehanika nam govori da promatrači utječu na svoje eksperimente. Sada se čini da, barem na kvantnoj razini, dvije različite stvarnosti mogu biti istovremene.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali