Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Preporučuje se dijabetičarima

PROBAJTE PREFINI PEPINO: Voće zanimljive boje koje najbolje paše uz slana jela!

Pepino ili solanum je voće koje dolazi iz Perua, a danas se uzgaja u Kaliforniji, Novom Zelandu i drugim krajevima s umjerenom klimom. Pepino pripada rodu papaje, a okus mu je sličan okusu krastavaca.

Pepino je zapravo španjolski naziv za krastavac, pa radi sličnosti voća se i taj naziv i zadržao. Neki navode kako mu okus podsjeća i na lubenicu i dinju. Englesko ime za ovo voće je melon shrub.

Kako prepoznati pepino

Pepino raste u grmu i može narasti do 1 metar u visinu. Cvjetovi liče na cvjetove krumpira, mogu biti ljubičaste ili bijele boje s ljubičastim prugama. Iz cvjetova se stvaraju plodovi koji su ovalnog oblika i žute kore, najčešće prošarani ljubičastim prugama.

Veličina ploda liči na veličinu šljiva, makar neki budu i do veličine papaje. Zreli plod trebao bi biti zlatno žute boje. U našem području uzgaja se kao jednogodišnja biljka.

Plod pepina se može jesti cijeli, čak se jedu i sjemenke. Može se pripremati i jesti sirov, kuhan i pržen.

Ova bijlka preporučuje se za korištenje dijabetičarima, a i bogata je vitaminima A i C, kao i kalcijem.

Kako posaditi pepino?

Sadnja pepina slična je sadnji rajčica. Ova biljka voli laku, prozračnu, hranjivu i stalno vlažnu zemlju.

Jedan od načina sadnje je pomoću sjemenki pepita. Sjetva se obavlja krajem drugog mjeseca prije početka proljeća. Sjeme možete dobiti iz ploda, namočite ga u vodi da nabubri i tako ostavite preko noći. Nakon toga ga zasijajte u rahli supstrat. Kako bi dobili dobar urod, pliticu prekrijte staklom ili probušenim najlonom i stavite je na svjetlo mjesto temperature oko 20 stupnjeva C. Treba mu 4 tjedna da proklije. Uzmite u obzir da ovaj način nije previše isplativ jer ćete iz biljki moći dobiti samo manje sjeme, a osim toga mladice nastale iz sjemena često rađaju plodove niže kvalitete.

Drugi način uzgoja je preko reznica koje trebaju biti duge oko 15 cm. Njih uzimamo od matične biljke u periodu od veljače do ožujka. Najbolje će funkcionirati ako se zakorjenjuju u pijesku, a može se koristiti i hormon za zakorjenjivanje. Biljki će trebati oko mjesec dana da se zakorijeni, dok cvjetanje možete očekivati oko 3 mjeseca nakon.

Pepino trebate očuvati od štetočina isto kao i druge vrste sličnog voća.

Kako jesti pepino?

Pepino je najbolje miješati sa voćnim salatama ili raditi pekmez od njega. Osim toga, pronašli smo zanimljiv recept u kojem možete koristiti pepino za slano jelo.

Rižoto s pepinom i piletinom

Potrebni sastojci:

  • 3 zrela pepina
  • 500 grama pilećih zabataka
  • maslac i maslinovo ulje
  • 50 grama slanine
  • ukiseljena kapara
  • sol i papr
  • žličica korijandera
  • žlica muškatnog oraščića
  • paket riže
  • povrtni temeljac
  • vrhnje za šlag
  • pazmezan

Priprema po koracima:

Narežite pileće filee na manje komade. Pepino prerežite, odstranite koštice po želji i narežite ga na manje komade. U jednoj posudi ugrijte maslac i maslinovo ulje i ispržite meso dok ne postane zlatno žute boje. Na to dodajte slaninu i pecite dok ne postane hrskava.

Sve izvadite iz masnoće, a onda u njoj prepržite kockice pepina i ukiseljeni kapar. Kad završite s time, dodajte ih mesu, pokrijte i držite još na toplom štednjaku.

Na masnoći tada prepržite rižu, stavite soli, papra, muškatnog orašćića i usitnjene sjemenke korijandera. Na to dodajte temeljac i miješajte dok se riža ne omekša. Nemojte čekati da riža potpuno omekša, neka ostane al dente.

Na kraj kuhanja dodajte vrhnje za šlag i sir. Promiješajte sve zajedno i pomiješajte s mesom i pepinom koji ste držali sastrane.

Kada poslužujete možete još jednom posipati korijanderom i sirom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr