ZNATE LI ŠTO JE CVIJET SOLI: / Sve popularniji začin koji je zdraviji i čišći od obične morske soli

Image

Francuski Fleur de Sel ili cvijet soli je najkvalitetnija vrsta soli koja se stvara u plitkim bazenima solana.

11.3.2018.
13:00
Play logo

Cvijet soli poznat je po tome što se proizvodi u plitkim bazenima u solanama gdje isparava morska voda. Od toga nastaje kora soli koja se posebno suši i ručno sakuplja. Popularna je jer se smatra kvalitetnijom od obične morske soli zbog veće razine kalcija i magnezija. Ujedno je mnogo čišća od morske soli.

Image
GORKA SOL: /

Kao lijek se može koristiti za opuštanje, probavu i zdraviju kožu

Image
GORKA SOL: /

Kao lijek se može koristiti za opuštanje, probavu i zdraviju kožu

Fleur de Sel sadrži 97% natrijevog klorida, 0,1 % kalijevog klorida, 0,5 % kalcijevog sulfata, 0,3 % magnezijevog klorida te 0,2 % magnezijevog sulfata. Okus ove soli je blag i koristi se kao začin, ali ne i za kuhanje jer bi se pri kuhanju izgubile gotovo sve karakteristike. Poput kvalitetnog maslinovog ulja ili svježih biljaka, ova sol će promijeniti okus običnog jela u pravi kulinarski specijalitet. Možda ju nećete koristiti svaki dan, ali uz neka jela odlično pristaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je sol manje rafinirana, to je veći udio minerala pa se radi toga smatra da je cvijet soli kvalitetniji od obične morske soli. Također se smatra da je nešto 'slanija' od obične soli zbog razine kalcija i magnezijeva klorida. Ti spojevi apsorbiraju vlagu, čime se minerali otapaju u soli i daju snažan okus.

Dolazi iz Francuske ali se sve više sakuplja u cijeloj Europi

Fleur de sel je najčešće povezana sa sjevernom Francuskom i regijom Bretanjom. Postoji nekoliko različitih sorti ove soli. U Francuskoj je voda iz Atlantskog oceana kanalizirana u plitke močvare, a nakon određenog razdoblja isparavanja, pluta na površinu u čvrstom sloju. Nakon toga se nježno ručno prikuplja jer su njeni kristali jako krhki. Tradicionalno su samo žene dobile dopuštenje da ju sakupljaju jer se smatralo da su one osjetljivije i pažljivije.

U Hrvatskoj se proizvodi u Ninskoj solani gdje se pojavljuje na površini bazena. Ona je također produkt metabolizma algi i specifičnih mikroorganizama te u sebi sadrži 80 različitih esencijalnih minerala koji su neophodni za dobro zdravlje ljudskog organizma. Ova sol omogućava optimalnu apsorpciju i iskoristivost zdravih minerala u ljudskom organizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
    "Cvijet soli je zapravo bogata mineralna mješavina s točno profiliranim fizikalno - kemijskim karakteristikama čiji esencijalni mikronutrijenti sudjeluju u gotovo svim metaboličkim funkcijama organizma. To joj daje širok spektar djelovanja u nutritivnom i dijetoterapijskom smislu. Važna je za svakodnevnu uravnoteženu i raznoliku prehranu. " izjavila je Tena Niseteo, klinička dijetoterapeutkinja.

Cvijet soli skupljali su i Grci duž morske obale Sredozemnog mora, posebno na poluotoku Lakonia i Missolgija i to od antičkih vremena. Proizvodi se i u Portugalu u solnim močvarama Castro Marima te na ušću rijeke Guadiana. Rimske ruševine u blizini upućuju na to da se tamo nalazi duga povijest proizvodnje morske soli. Iako je prije koristila za dobivanje ekonomske moći, ponovni proces žetve cvijeta soli u Portugalu je ponovno uveden 1997. godine. Španjolska također proizvodi visokokvalitetni cvijet soli u delti Ebro i u Salinas d'Es Trenc na otoku Mallorca. Mallorca ima dugu povijest proizvodnje soli, koja datira iz razoblja Feničana i Rimljana, ali se cvijet soli uglavnom čuvao za lokalnu upotrebu. Tek 2002. godine na područje Španjolske dolazi Katja Wöhr i pokreće žetvu ove soli te je tako proširila korištenje i konzumiranje ovog plemenitog začina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Cijena cvijeta soli u Hrvatskoj

Upravo radi osjetljivijeg sakupljanja, cijena cvijeta soli je nešto viša nego obične morske soli. Uglavnom se može kupiti u svih trgovina sa prehrambenim proizvodima, a posebice u bio trgovinama. Cijena za 100 grama cvijeta soli kreće se oko 40 kuna.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo