Ako ste jedna od onih osoba koje ne mogu zamisliti radni dan bez barem tri šalice kave, postoji alternativa popularnom toplom napitku koja će vam pružiti više energije. Međutim, nutricionistica kaže da crni čaj ne samo da daje potrebnu dozu kofeina, već i nudi prehrambene prednosti koje mogu poboljšati vašu energiju, fokus i raspoloženje.
Crni čaj se nalazi na vrhu u hijerarhiji čajeva kad je riječ o sadržaju kofeina, a razine variraju ovisno o vrsti i vremenu kuhanja. Za razliku od kave i energetskih napitaka, crni čaj obično ne izaziva nervozu zahvaljujući aminokiselini L-teaninu, koja ublažava snažan učinak kofeina, piše Express.
"L-teanin sinergistički djeluje s kofeinom kako bi utjecao na budnost i poboljšao fokus i kognitivnu funkciju", rekla je dijetetičarka Kristin Draayer.

Istraživanja pokazuju da kofein u kombinaciji s L-teaninom može poboljšati pamćenje, koncentraciju i pažnju te smanjiti rizik od gubitka mentalnih funkcija. Crni čaj, snažan izvor antioksidansa, slavi se zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti. To uključuje borbu protiv kronične upale i zaštitu od određenih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.
Nastanak crnog čaja
Za korijene crnog čaja vjeruje se da datiraju još od sredine 17. stoljeća u Kini. Prije toga, u Kini su se konzumirali samo zeleni i oolong čajevi, a postoji legenda koja objašnjava kako je crni čaj nastao.
Stvaranje crnog čaja pripisuje se incidentu u kineskoj provinciji Fujian. Prema legendi, neplanirani boravak vojske u tvornici čaja doveo je do kašnjenja u proizvodnji, što je uzrokovalo dulju oksidaciju listova čaja nego obično. Kako bi spasio seriju, jedan je farmer osušio listove na vatri od borovine, stvarajući prvi crni čaj, poznat kao Lapsang Souchong. Crni čaj također je bio prisutan u još jednom povijesnom događaju kada je 342 sanduka čaja, bačeno u luku u Bostonu, Massachusetts, kao dio prosvjeda.
Omiljeni napitak je postao u oko 40 do 50 zemalja diljem svijeta, uključujući Kinu, Indiju i Šri Lanku kao ključne proizvođače. U Ujedinjenom Kraljevstvu je crni čaj lider među toplim napicima, predvodeći prodaju čaja diljem zemlje.
Pravilan način pripreme crnog čaja
Draayer preporučuje da crni čaj odstoji tri do pet minuta kako bi dobio pun okus, miris i zdrave sastojke. "Duže namakanje izdvaja više kofeina, ali može učiniti čaj gorčim", dodala je. Ova metoda je savršena za one koji vole jači napitak.
Iako je prvobitno predstavljao luksuz za europsku elitu, popularnost crnog čaja brzo je porasla u 18. stoljeću, što je dovelo do tradicija poput poslijepodnevnog ispijanja čaja u Velikoj Britaniji i Masala Chai u Indiji. Drevni napitak postao je važan dio britanske kulture.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Zašto teglicu meda plaćamo sve skuplje? Pčelama prijeti sve više opasnosti