ZA ONE GLADNIH OČIJU / Bliži se praznik rada: Donosimo vodič za najukusniji roštilj ikad

Image
Foto: Shutterstock

Za najbolji roštilj važno je izabrati kvalitetno meso, dobro ga pripremiti za pečenje, a samim time i ispeći

29.4.2024.
17:15
Shutterstock
VOYO logo

Vaš roštilj mora biti vruć, ali ne previše vruć – ako ne možete stajati blizu, ne biste trebali peći na njemu. Zapalite ga dovoljno rano da plamen ima vremena da se ugasi prije nego počnete roštiljati: ugljen bi trebao izgorjeti i biti obložen bijelim pepelom.

Kako biste si olakšali roštiljanje, savjet je da nabavite kliješta s dugačkom ručkom koja će vam olakšati okretanje i premještanje mesa ili povrća na roštilju. Također, dobro je imati i rukavice za roštilj. Što se tiče mesa ili povrća, izvadite ga iz hladnjaka da se zagrije na sobnu temperaturu. Debljina mesa neka vam bude barem četiri centimetara kako bi iznutra nakon pečenja bilo sočno i mekano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GASTRO INSPIRACIJA /

Kreće kulinarski specijal BBQ majstorije sa Špičekom by SPAR: Otkrijte sve tajne vrhunskog roštilja

Image
GASTRO INSPIRACIJA /

Kreće kulinarski specijal BBQ majstorije sa Špičekom by SPAR: Otkrijte sve tajne vrhunskog roštilja

Najbolje meso za roštilj

Kvalitetan roštilj nezamisliv je bez dobrog mesa, a koje je najbolje meso za roštilj? Kada želite dobro meso za roštilj, ne možete pogriješiti s pilećim butom. Butovi su aromatičan dio piletine i imaju visok omjer mesa i kostiju.

Prilično je teško prepeći pileće batke, jer se ne suše tako lako kao pileća prsa. Konačno, koža na pilećim batacima postaje smeđa i hrskava kada se priprema na roštilju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Rib-eye odrezak

Možda najbolji od svih odrezaka. Ovo meso na roštilju nudi idealnu kombinaciju nježnosti i goveđeg okusa. Bilo da se odlučite za verziju bez kostiju ili s kostima, rib-eye odresci idealni su za roštilj.

  • T-bone odrezak

Također je vrlo popularan na roštilju. Vrlo je sličan porterhouse odresku, samo što na sebi ima manje masnoće. S druge strane, budući da se udaljava od zadka, t-bone odrezak je nešto nježniji nego porterhouse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako posoliti meso za roštilj?

Ako solite svoje meso i pustite da meso upije sol manje od deset minuta, sol tek počinje izvlačiti mesne sokove iz mesa kroz proces osmoze, ali nema vremena za njihovu ponovnu apsorpciju. Zbog toga meso gubi vlagu i bit će vam teže postići savršeno hrskavu, željenu koricu.

Prilikom soljenja odrezaka potrebno je najmanje 40 minuta dok se svi mesni sokovi ne izbace, a zatim ih meso resorbira. Ne preporučujemo soljenje dok pečete jer bi začinsko bilje i sol koju dodate mogli jednostavno otpasti i zalijepiti se za roštilj. To znači kasnije dodatno čišćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje tri idealna vremena za soljenje mesa za roštilj.

  • Najmanje 40 minuta prije pečenja

Sol se otapa u salamuri koja razbija mišićna vlakna i meso je apsorbira. Zbog osmoze, sokovi od mesa napuštaju meso i miješaju se s marinadom i soli prije nego što se ponovno upiju. To daje eksplozivan okus mesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Neposredno prije pečenja

Meso obilno začinite solju neposredno prije stavljanja na roštilj. Sol ostaje na površini mesa bez otapanja, a mesni sokovi ostaju unutar mišićnih vlakana za sočan odrezak. Nakon pečenjem mesa na vrlo visokoj temperaturi, meso tvori ravnomjerno raspoređenu i hrskavu smeđu koricu.

  • Nakon pečenja na žaru

Ako je meso tanko narezano, možda vam neće trebati ni puno začina da biste uživali u poslastici od čistog mesa. Zatim, ako to želite nakon roštilja, još ga možete začiniti solju i paprom po želji. Uživajte!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko mesa po osobi?

Kako biste dobili odgovor na pitanje koliko mesa po osobi za roštilj morate odgovoriti na nekoliko pitanja. Hoće li meso činiti cijeli obrok? Ili je to samo dio hrane koju planirate staviti u ponudu uz predjela, priloge i desert?

Važno je roštilj promatrati kao cjelinu, jer prilozi i ostala hrana mogu zasititi više nego samo meso. Ako primjenjujete ovu taktiku bit ćete sigurni koliko je mesa po osobi za roštilj potrebno. Ako planirate poslužiti otprilike tri priloga, ciljajte na otprilike 300 grama mesa po osobi kao glavno jelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za djecu mlađu od 12 godina računajte da pojedu oko pola količine od odrasle osobe. Imajući na umu ovu grubu smjernicu, uklonit ćete većinu misterija i tjeskobe planiranja koliko mesa po osobi za roštilj pripremiti. Što se tiče priloga, zapitajte se koliko će oni biti zasitni? Hoćete li uglavnom jesti lagane salate i povrće sa žara ili neka jela od krumpira ili tjestenine sa sirom? Kremasta jela bogata ugljikohidratima prilično će zasititi vaše goste. Dakle što su prilozi zasitniji poslužite manje mesa po osobi za roštilj.

Koliko ugljena treba za roštilj?

Najprije nabavite ugljen za roštilj, a prije toga stavite potpalu da zapalite vatru. Dodajte na vatru ugljen, ostavite da izgori kako bi se napravio žar, a za to vrijeme pripremite rešetku za pečenje roštilja. Ako slučajno nemate ugljen možete peći roštilj i na briketima te na drvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako meso ne bi izgorilo važno je da roštilj pečete na žaru, a ne na vatri kada gori ugljen. Za dobar roštiljn bitno je napraviti dobru vatru, zato ne žurite s pečenjem jer ako nije dobra vatra niti roštilj neće biti dobar. Što znači dobra vatra? Žar na roštilju na kojem ćete peći mora biti jak, ali ujednačen. Preslaba žar neće biti dovoljna da se dobro ispeće meso.

Za dobar roštilj je važan dobar žar, koja mora biti jak i ujednačen kako bi se svi komadi ravnomjerno pekli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Zašto Hrvati roštiljaju dok cijeli svijet prosvjeduje? U zemlji malih plaća i nezadovoljnih radnika bunilo se 30-ak ljudi

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo