'TREBAJU DISATI' /

Prozirna folija nije dobra za neke sireve: Evo kako spriječiti pojavu plijesni

Image
Foto: Shutterstock

Zbog ovog niskog sadržaja vlage, tvrde sireve je bolje zamotati u prozirnu foliju nego u voštani papir

10.8.2024.
13:40
Shutterstock
VOYO logo

Nije tajna da je hladnjak najbolje mjesto za čuvanje svježeg sira, no treba ga pravilno skladištiti kako ne bi popljesnivio, piše Express.

Sarah Taylor, stručnjakinja za higijenu hrane u firmi High-Speed ​​Training otkrila je optimalne načine skladištenja sira. Većina ljudi sir čuva u prozirnoj foliji, ali Sarah je upozorila na to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZ GRGIĆ KUHINJE /

Profesor agronomije otkrio kako napraviti svježi sir, škripavac i sirutku: 'I to u vlastitoj kuhinji'

Image
IZ GRGIĆ KUHINJE /

Profesor agronomije otkrio kako napraviti svježi sir, škripavac i sirutku: 'I to u vlastitoj kuhinji'

"Svaki sir je jedinstven i stoga svaki od njih zahtjeva različite načine čuvanja. Tvrdi sirevi poput parmezana imaju nizak udio vlage, a kako bakterije trebaju hranu i vlagu da bi preživjele, sir s nižim udjelom vlage obično se čuva dulje", rekla je.

Zbog ovog niskog sadržaja vlage, tvrde sireve je bolje zamotati u prozirnu foliju nego u voštani papir za sir ili papir za pečenje, jer će papir propuštati zrak i uzrokovati sušenje sira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Međutim, meki sirevi poput brieja, koji imaju veći udio vlage, trebaju disati. Ako meki sirevi ne mogu "disati", mogu akumulirati plinove amonijaka koji mogu promijeniti okus i uništiti ga.

Gdje u hladnjaku držati sir?

"Stoga mekani sirevi ne bi trebali biti čvrsto umotani u prozirnu foliju jer će se 'znojiti'", istaknula je Sarah.

Umjesto toga, meke sireve treba zamotati u voštani papir za sir, papir za pečenje ili voštanu tkaninu za višekratnu upotrebu, a zatim staviti u hermetički zatvorenu posudu.

Stručnjakinja je, također, predložila: "Ako imate posebno nezgodan sir, dodajte komad navlaženog kuhinjskog ručnika u posudu i to će pomoći u regulaciji atmosfere u posudi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče optimalnog mjesta za pohranjivanje unutar hladnjaka, Sarah je objasnila: "Sir ima prednost zbog konzistencije, zbog toga ga trebate držati u stražnjem dijelu hladnjaka gdje su temperatura i vlaga najbolje regulirani".

Upozorila je na određena područja za pohranjivanje te savjetovala: "Pokušajte ne držati sir u vratima hladnjaka jer ga stalno otvaranje i zatvaranje izlaže velikim razlikama u temperaturama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Životni vijek Hrvata malo se produžio, ali i dalje smo na dnu ljestvice dugovječnosti u Europi

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo