Zamrzavanje mesa nije problem, ali ne možete zamrznuti meso koje je već odmrznuto. Evo nekoliko stvari koje ne mogu preživjeti temperature ispod nule.
Ove namirnice uopće ne smiju u zamrzivač, a mnogi ih stavljaju: Moglo bi vas šokirati što im se događa 'ispod nule'
4. Jaja: Najčešći su uzrok salmonele, osobito ako niste sigurni u njihovo podrijetlo i uvjete skladištenja i transporta, izbjegavajte sve sirove varijante. Domaće majoneze, tiramisu i slična jela su opasna ljeti.
2. Odmrznuto meso: Zamrzavanje mesa nije problem, ali ne možete zamrznuti meso koje je već odmrznuto. Ovo može biti opasno, a ponovno zamrzavanje pogoršava teksturu mesa.
3. Kremasta jela: Ako vam ostane pire od karfiola, bolje je da ga pojedete sutradan jer to jelo, nažalost, ne možete držati u zamrzivaču. Bilo što kremasto se može odvojiti ili zgrušati kada se čuva u zamrzivaču. To znači da uopće nije ukusno.
Krem juhe: Neki zamrzavaju domaću goveđu ili pileću juhu, ali to ne bi trebala činiti s krem juhama. Krem juha od gljiva, cvjetače ili bundeve preukusna je pa si mislila pripremiti veću porciju za više navrata, no razmisli još jednom. Jela na bazi vrhnja u zamrzivaču mogu poprimiti neuglednu strukturu. Iako su takva jela i u tom slučaju sigurna za konzumiranje, zamrzivač će uništiti rapsodiju okusa i uskratiti te za užitak. Vidjet ćeš da te, za razliku od domaće goveđe juhe, krem jelo neće oduševiti nakon ovakvog skladištenja.
4. Vino: Stručnjaci za vino će vam uvijek reći da nikada ne stavljate vino u zamrzivač. Umjesto da vratite poklopac i čuvajte ga u frižideru, ovo bi vam trebalo osigurati tri do pet dana da popijete ostatak. Međutim, možete ga zamrznuti i tek kada se ponovo odmrzne na sobnoj temperaturi, bit će dobro samo za kuhanje, a ne za piće.
5. Majoneza: Jaje i ulje se pomiješaju s majonezom. Ne treba ih zamrznuti jer će se samo odvojiti, ostavljajući vam veliku teglu ulja i jaja.
6. Skuhana tjestenina: Ljeti većina voli brzinski ručak i razne kombinacije s tjesteninom, a tijesto s tunjevinom jedna je od najpopularnijih. Nerijetko tada tjesteninu stavljamo u hladnjak pa jedemo naknadno i nosimo sa sobom. Nekad je to dobra opcija, ali tijesto može izgubiti svoj ukusan okus i teksturu. Odlučiš li je ponovno zagrijati, vjerojatno ćeš učiniti pogrešku jer ohlađena tjestenina baš i ne trpi ponovnu toplinu. Ne moramo ti onda ni govoriti da špagete, pužiće ili vijke ne treba zamrzavati jer ćeš učiniti više štete nego koristi - pritom nećeš uštedjeti, a ni najesti se.
7. Svježe povrće: Stavljanje salate u zamrzivač s namjerom da se ponovno iskoristi svakako nije dobra ideja. Nakon pola dana u hladnjaku začinjena salata postane daleko od ukusne, a čak se ni nenapravljena ne može predugo držati na niskim temperaturama. Zamisli što bi se dogodilo da se u zamrzne voda iz salate - rezultat bi bila nejestiva salata. Isto vrijedi i za povrće bogato vodom. Stavi li se svježe povrće u zamrzivač, ono će postati premekano, primjerice, krumpir i krastavac. Naime, krumpir je bogat škrobom i vodom pa ako se zamrzne i potom odmrzne, za ručak bi imali mljackav i neukusan krumpir.
Dodao je: "Neke osobe imaju intoleranciju na laktozu, što znači da im nedostaje dovoljno laktaze, što dovodi do fermentacije laktoze pomoću crijevnih bakterija i plinova i nadutosti. Dodatak probavnih enzima specifičnih za laktazu bi mogao pomoći. Druga opcija je da pokušate prijeći na biljno mlijeko."
9. Gazirana pića: Nije baš dobra ideja stavljati gazirano piće u zamrzivač jer bi se limenka ili boca mogla brzo raširiti pa puknuti i stvoriti nered. Ugljični dioksid koji ih čini mjehuričastim također se gubi uslijed niskih temperatura što znači da će pića - ne puknu li - izgubiti na kvaliteti i okusu. Ipak se bolje uzdati u hladnjak!
8. kukuruz
11. Pržena hrana: Duboko zamrzavanje će razvodniti hrskavu koricu na prženoj hrani pa će postati gnjecava i neukusna.
Neka hrana može razviti opasne bakterije, a druga će izgubiti svoju teksturu i postati neukusna za jelo.