Mnogi koji redovito pripremaju ili konzumiraju jaja barem su jednom naišli na crvenkastu ili krvavu mrlju u žumanjku ili bjelanjku. Takav prizor često izaziva nelagodu i dovodi u pitanje ispravnost jajeta.
Stručnjaci naglašavaju da te mrlje, iako vizualno neprivlačne, u većini slučajeva nisu opasne. Riječ je o prirodnoj pojavi koja nastaje tijekom ovulacije kod kokoši i ne ukazuje na kvarenje ili prisutnost bolesti, piše Allrecipes.
Značenje krvavih mrlja u jajetu
Suprotno uvriježenom mišljenju, krvava mrlja u jajetu ne znači da je jaje oplođeno niti da se u njemu počeo razvijati zametak pileta. Radi se jednostavno o posljedici puknuća jedne ili više sitnih krvnih žila (kapilara) u jajniku ili jajovodu kokoši tijekom kompleksnog procesa formiranja jajeta. Ove mrlje mogu varirati u veličini, od jedva primjetne točkice do nešto veće mrlje, a mogu se nalaziti na površini žumanjka ili slobodno plutati u bjelanjku.

Krvave mrlje nisu pokazatelj da s kokoši nešto nije u redu ili da je jaje loše kvalitete. One su prirodna pojava, a kako navode iz Nellie's Free Range Eggs, mogu se usporediti s modricama jer nastaju na sličan način – uslijed pucanja krvne žile.
Formiranje jajeta unutar kokoši je čudesan i zamršen proces koji traje otprilike 25 sati. Krvave mrlje mogu nastati u različitim fazama ovog procesa.
Najčešće se krvava mrlja formira kada žumanjak sazrijeva i oslobađa se iz folikula na jajniku kokoši. Taj folikul je bogat krvnim žilama koje hrane žumanjak tijekom njegovog razvoja. Normalno, folikul puca duž linije koja se naziva stigma, a koja je gotovo bez krvnih žila. Međutim, ako dođe do pucanja folikula izvan stigme, može doći do oštećenja sitne krvne žile i istjecanja male količine krvi koja se potom "zarobi" s žumanjkom dok jaje putuje jajovodom.
Do pucanja kapilara može doći i kasnije, u jajovodu, gdje se formira bjelanjak i ljuska. Ako se to dogodi, krvava mrlja će vjerojatnije biti u bjelanjku ili bliže ljusci.
Sigurnost konzumiranja takvih jaja
Prema Američkom ministarstvu poljoprivrede (USDA) i brojnim stručnjacima za hranu, jaja s krvavim ili čak mesnim mrljama (malim komadićima tkiva) smatraju se sigurnima za jelo, pod uvjetom da su svježa i pravilno termički obrađena.
Nutricionistica Katie Kriner, koja i sama uzgaja kokoši, izjavila je da nema nikakvih rezervi prema konzumaciji takvih jaja. "Skuhajte ih normalno, nećete osjetiti nikakvu razliku u okusu ili teksturi," kaže Kriner i dodaje da je to više "estetska nesavršenost".
Ako vam sama pomisao na krvavu mrlju stvara nelagodu, možete je jednostavno ukloniti vrhom čistog noža ili žličice prije pripreme jajeta. Nema potrebe bacati cijelo jaje. Prisutnost male krvave mrlje ne utječe na nutritivnu vrijednost, svježinu ili okus jajeta. Temeljito kuhanje ili pečenje uništit će sve potencijalne bakterije, baš kao i kod jaja bez mrlja.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Hrvati gutaju uvozni kruh koji stiže zaleđen, a domaća pšenica se izvozi: Kruh nikad skuplji