Što pojačana želja za određenim vrstama namirnica govori o tvom zdravlju? Jedna je stručnjakinja odlučila objasniti

Image
Foto: food52 / instagram / screenshot

Pojačana želja za određenim vrstama hrane ne mora nužno značiti da je nešto s našim zdravljem opako pošlo po krivu, ali ipak može ukazivati na određene nedostatke i potrebe našeg tijela

19.10.2017.
7:58
food52 / instagram / screenshot
VOYO logo

Znaš onaj neopisiv osjećaj kad ti se užasno jedu prženi krumpirići i ne možeš objasniti zašto ti se jede baš to, ali želiš ih odmah i sada? Okej, vjerojatno ti se to dogodilo već stotinu puta, i možda u pitanju nisu bili prženi krumpirići već nešto sasvim drugo, ali ti se dogodilo...

Sigurno si se u tim trenucima pitala zašto ti se jede baš ta vrsta namirnice i baš ta hrana? Pa, zapravo postoje dosta logična objašnjenja za neke od namirnica za kojima najčešće žudimo, i većinom nisu toliko dramatična kao ona objašnjenja koja najčešće pronalazimo na Google-u... (Nemojte to raditi, znate da nije najpametnije, sigurno ste se već uvjerile u to barem nekoliko puta.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako te ipak zanima zašto ti se jede baš točno određena hrana, najbolje bi bilo da se osvrneš na objašnjenja stručnjakinje Alisse Rumsey, nutricionistice i kreatorice besplatnog zdravstvenog vodiča Three Steps To a Healthier You. Pa, evo što namirnica za kojom žudiš i koju najčešće želiš jesti točno govori o tvom zdravlju.

1. Crveno meso

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhvatiš li se često kako razmišljaš o onom preukusnom stakeu koji si jela kad si zadnji put bila u svom omiljenom restoranu? I meso je zapravo glavna namirnica svakog tvog obroka? Okej, iako Rumsey tvrdi kako pojačana želja za određenim namirnicama u rijetkim slučajevima ukazuje na neku vrstu ozbiljnijeg nedostatka ili bolesti - jer, u tom bismo slučaju svi neprestano željeli jesti tone voća i povrća - pojačana želja za crvenim mesom može biti indikator nedostatka željeza, pogotovo kod žena koje imaju obilnija krvarenja tijekom menstruacije.

2. Prženi krumpirići

Evo, recimo, ovo je hrana koju bismo mi mogle jesti u nedogled. Fries before guys... Ali, što to točno znači i što nam to govori o zdravlju? "Pojačana želja za slanom hranom može se javiti zbog nedostatka minerala, posebice kalcija, magnezija i cinka", objašnjava Rumsey, no, takva neopisiva želja za krumpirićima prženim u dubokom ulju posipana velikom količinom soli može biti i znak da generalno konzumiraš previše soli. A u tom slučaju, najbolje bi bilo u što većoj mjeri iz prehrane izbaciti sol i slanu i zasoljenu hranu, kako bi se osjetni pupoljci na jeziku oporavili i kako bi se želja za slanom hranom barem malo smanjila.

3. Sir

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obožavaš sir u toj mjeri da bi radije kupila adventski kalendar punjen komadićima cheddara i goude nego komadićima čokolade? I najbolji dio bilo kakvog obroka s tjesteninom ti je tona parmezana naribana na vrhu? Ako neprestano imaš pojačanu želju za sirom, to može značiti da konzumiraš nedovoljne količine masnoća - točnije, zasićenih omega-3 masnih kiselina (da, ovo drugo ne zvuči tako uzbudljivo kao prvo, razumijemo te). Rumsey tvrdi kako su najpovoljniji izvor ovih gore masnih kiselina masna riba, poput primjerice lososa te orašasti plodovi i lanene sjemenke.

4. Slatkiši

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako za sol vrijedi ona: Što je više jedeš, to je više želiš, onda se isto može primijeniti i na šećer. "Ako jedete prevelike količine jednostavnih ugljikohidrata, kao što su tjestenina, kruh, peciva i lisnata tijesta, nakon toga vam se često dogodi da osjećate povećanu želju za slatkišima i ostalim slatkim namirnicama. Jednostavni ugljikohidrati naglo povećavaju šećer u krvi, što dovodi to povećanog izlučivanja inzulina, nakon čega količina šećera u krvi ponovno naglo pada. A kad se to dogodi, apetit se povećava i zbog toga imate pojačanu želju za slatkim", objašnjava Rumsey. Dakle, možda se ipak nisu šalili kad su rekli da je šećer ovisnost modernoga doba...

5. Tjestenina

"Pojačana želja za tjesteninom jednaka je pojačanoj želji za slatkišima i šećerom, zato što se jednostavni ugljikohidrati probavljaju na isti način kao i šećeri. Ako jedete prevelike količine tih jednostavnih ugljikohidrata, a nedovoljno proteina i masnoća, razina šećera u krvi doživljavat će ozbiljne flunktuacije, zbog čega ćete imati veliku želju za dodatnim ugljikohidratima", objašnjava doktorica Rumsey. Da, istina je, još se jednom pokazalo da ne bismo trebali pretjerivati sa špagetima bolognese... Znamo da ih i ti voliš, baš kao i mi...

Izvor: Redbook Magazine

Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo