Osim pumpkin spice kave koja je unazad nekoliko godina postala omiljeno jesensko piće broj jedan i na našim prostorima, ne smijemo zaboraviti ni na dobru staru jabukovaču. Cider od jabuke pije se od davnina i jedno je od onih napitaka koji, uz kuhano vino, najbolje griju tijekom hladnih mjeseci.
U trgovinama se može naći dosta kupovnih jabukovača, ali zar nije bolje malo zasukati rukave i napraviti domaći cider? Osim običnog, možete mu dodati razne vrste alkohola i dodataka pa napraviti prave jesenske koktele.
Evo recepta
- 3 litre vode
- 1 kg jabuka
- 1 naranča
- 100 g smeđeg šećera
- 4 štapića cimeta
- 2 žličice cijelog klinčića
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- rum
Operite jabuke i naranču te ih bez guljenja narežite na 4 dijela, stavite ih u lonac s vodom te dodajte šećer, klinčić, cimet i muškatni oraščić. Pustite da zakipi i kuhajte na srednje jakoj vatri oko sat vremena uz povremeno miješanje.
Kad su jabuke omekšale, zgnječite ih drobilicom za krumpir. Isto napravite i s narančama, ali im prvo maknite koru. Sve kuhajte još oko sat vremena, a potom pustite da se ohladi. Sve procijedite kroz gazu u veliki vrč te je čuvajte u hladnjaku do 7 dana.
Jabukovaču možete piti toplu ili hladnu, kako više volite, s dodatkom ruma, votke, šampanjca ili čak začina od bundeve. Uživajte!