Što bolje grije u hladne jesenje večeri od dobre stare jabukovače? Znamo da vam se pije, evo domaćeg recepta

Image
Foto: Instagram, teathoughts

I vi i gosti ćete poludjeti za domaćim ciderom

7.10.2017.
14:00
Instagram, teathoughts
VOYO logo

Osim pumpkin spice kave koja je unazad nekoliko godina postala omiljeno jesensko piće broj jedan i na našim prostorima, ne smijemo zaboraviti ni na dobru staru jabukovaču. Cider od jabuke pije se od davnina i jedno je od onih napitaka koji, uz kuhano vino, najbolje griju tijekom hladnih mjeseci.

U trgovinama se može naći dosta kupovnih jabukovača, ali zar nije bolje malo zasukati rukave i napraviti domaći cider? Osim običnog, možete mu dodati razne vrste alkohola i dodataka pa napraviti prave jesenske koktele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo recepta

  • 3 litre vode
  • 1 kg jabuka
  • 1 naranča
  • 100 g smeđeg šećera
  • 4 štapića cimeta
  • 2 žličice cijelog klinčića
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • rum

Operite jabuke i naranču te ih bez guljenja narežite na 4 dijela, stavite ih u lonac s vodom te dodajte šećer, klinčić, cimet i muškatni oraščić. Pustite da zakipi i kuhajte na srednje jakoj vatri oko sat vremena uz povremeno miješanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su jabuke omekšale, zgnječite ih drobilicom za krumpir. Isto napravite i s narančama, ali im prvo maknite koru. Sve kuhajte još oko sat vremena, a potom pustite da se ohladi. Sve procijedite kroz gazu u veliki vrč te je čuvajte u hladnjaku do 7 dana.

Jabukovaču možete piti toplu ili hladnu, kako više volite, s dodatkom ruma, votke, šampanjca ili čak začina od bundeve. Uživajte!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo