Što bolje grije u hladne jesenje večeri od dobre stare jabukovače? Znamo da vam se pije, evo domaćeg recepta

Image
Foto: Instagram, teathoughts

I vi i gosti ćete poludjeti za domaćim ciderom

7.10.2017.
14:00
Instagram, teathoughts
VOYO logo

Osim pumpkin spice kave koja je unazad nekoliko godina postala omiljeno jesensko piće broj jedan i na našim prostorima, ne smijemo zaboraviti ni na dobru staru jabukovaču. Cider od jabuke pije se od davnina i jedno je od onih napitaka koji, uz kuhano vino, najbolje griju tijekom hladnih mjeseci.

U trgovinama se može naći dosta kupovnih jabukovača, ali zar nije bolje malo zasukati rukave i napraviti domaći cider? Osim običnog, možete mu dodati razne vrste alkohola i dodataka pa napraviti prave jesenske koktele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo recepta

  • 3 litre vode
  • 1 kg jabuka
  • 1 naranča
  • 100 g smeđeg šećera
  • 4 štapića cimeta
  • 2 žličice cijelog klinčića
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • rum

Operite jabuke i naranču te ih bez guljenja narežite na 4 dijela, stavite ih u lonac s vodom te dodajte šećer, klinčić, cimet i muškatni oraščić. Pustite da zakipi i kuhajte na srednje jakoj vatri oko sat vremena uz povremeno miješanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su jabuke omekšale, zgnječite ih drobilicom za krumpir. Isto napravite i s narančama, ali im prvo maknite koru. Sve kuhajte još oko sat vremena, a potom pustite da se ohladi. Sve procijedite kroz gazu u veliki vrč te je čuvajte u hladnjaku do 7 dana.

Jabukovaču možete piti toplu ili hladnu, kako više volite, s dodatkom ruma, votke, šampanjca ili čak začina od bundeve. Uživajte!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo