Kiseli kupus je ključan sastojak mnogih tradicionalnih jela, no kako bi zadržao svoju čvrstoću i boju, potrebno je pridržavati se nekoliko važnih pravila.
Da bi kiseli kupus ostao u dobrom stanju, važno je voditi računa o nekoliko ključnih faktora. Presudan je odabir prave posude, najbolje su glinene, drvene ili staklene, a metalne i plastične posude treba izbjegavati zbog mogućnosti oksidacije.
Posude moraju biti temeljito očišćene i suhe prije nego što ih napunite kupusom i rasolom pa ih treba oprati toplom vodom, sodom bikarbonom i octom te osušiti. Također, provjerite da posude nemaju oštećenja.
Koji uvjeti su potrebni za kiseli kupus?
Kad napunite posude kupusom, prelijte ga rasolom tako da bude potpuno prekriven. Prije zatvaranja, dodajte malo šećera ili meda u posudu, što će poboljšati kiselost i okus kupusa.
Da bi kupus bio u dobrom stanju, potrebno je čuvati ga u pravim uvjetima, koji uključuju tri ključna faktora:
1. Temperatura
Optimalna temperatura za čuvanje kiselog kupusa je između 0 i 5 Celzijeva stupnja. Više temperature mogu uzrokovati prekomjernu kiselost ili isušivanje, a preniske temperature mogu dovesti do smrzavanja i gubitka kvalitete.
2. Osvjetljenje
Kupus je najbolje čuvati na tamnom mjestu kako bi se izbjegla promjena boje i okusa. Izbjegavajte direktnu sunčevu svjetlost i izvore umjetne svjetlosti.
3. Vlažnost
Kiseli kupus treba dovoljnu količinu vlage. Ne skladištite ga na suhim ili prozračenim mjestima. Također, redovito provjeravajte razinu slanog rastvora i dodajte ga ako se smanji.
POGLEDAJTE VIDEO: Rekordan urod grožđa! Bili smo u veseloj berbi: 'Ne smeta ni hladnoća ni kiša'