ZA NESMETANO UŽIVANJE /

Kako spriječiti kvarenje kiselog kupusa? Ovo su tri ključna savjeta

Image
Foto: Pexels

Znate li kako se pravilno kiseli kupus? Ovako možete očuvati njegove najbolje karakteristike i spriječiti kvarenje

18.9.2024.
9:02
Pexels
VOYO logo

Kiseli kupus je ključan sastojak mnogih tradicionalnih jela, no kako bi zadržao svoju čvrstoću i boju, potrebno je pridržavati se nekoliko važnih pravila.

Da bi kiseli kupus ostao u dobrom stanju, važno je voditi računa o nekoliko ključnih faktora. Presudan je odabir prave posude, najbolje su glinene, drvene ili staklene, a metalne i plastične posude treba izbjegavati zbog mogućnosti oksidacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posude moraju biti temeljito očišćene i suhe prije nego što ih napunite kupusom i rasolom pa ih treba oprati toplom vodom, sodom bikarbonom i octom te osušiti. Također, provjerite da posude nemaju oštećenja.

Image
Foto: Profimedia

Koji uvjeti su potrebni za kiseli kupus?

Kad napunite posude kupusom, prelijte ga rasolom tako da bude potpuno prekriven. Prije zatvaranja, dodajte malo šećera ili meda u posudu, što će poboljšati kiselost i okus kupusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RISKIRATE ZDRAVLJE /

Inspektori za sigurnost hrane otkrili koje namirnice treba izbjegavati u trgovinama

Image
RISKIRATE ZDRAVLJE /

Inspektori za sigurnost hrane otkrili koje namirnice treba izbjegavati u trgovinama

Da bi kupus bio u dobrom stanju, potrebno je čuvati ga u pravim uvjetima, koji uključuju tri ključna faktora:

1. Temperatura

Optimalna temperatura za čuvanje kiselog kupusa je između 0 i 5 Celzijeva stupnja. Više temperature mogu uzrokovati prekomjernu kiselost ili isušivanje, a preniske temperature mogu dovesti do smrzavanja i gubitka kvalitete.

Image
Foto: Shutterstock

2. Osvjetljenje

Kupus je najbolje čuvati na tamnom mjestu kako bi se izbjegla promjena boje i okusa. Izbjegavajte direktnu sunčevu svjetlost i izvore umjetne svjetlosti.

3. Vlažnost

Kiseli kupus treba dovoljnu količinu vlage. Ne skladištite ga na suhim ili prozračenim mjestima. Također, redovito provjeravajte razinu slanog rastvora i dodajte ga ako se smanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Rekordan urod grožđa! Bili smo u veseloj berbi: 'Ne smeta ni hladnoća ni kiša'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo