Iako možda niste imali nikakvih poroka u životu, određenom hranom i pićem mogli biste se predozirati ako ne pazite na količinu. Od zdravih namirnica i napitaka pa do grickalica koje je teško izbjeći, mnogo je svakodnevnih koje mogu biti otrovne. Zbog predoziranja nekima od njih u prošlosti je čak dolazilo do smrtnih slučajeva.
Ova hrana, napici i vitamini su zdravi, no ako pretjeramo mogu biti smrtonosni
1. Vitamin D: Nakon što je posjetio privatnog nutricionista, muškarac iz Ujedinjenog Kraljevstva počeo je uzimati dnevnu dozu vitamina D, 375 puta veću od preporučene količine, prema izvještaju BMJ Case, a prenosi CNN. Unutar mjesec dana imao je mučninu, bolove u trbuhu, proljev, povraćanje, grčeve u nogama i zujanje u ušima.
Zbog toga što vitamin D nije vitamin topiv u vodi, kojeg tijelo lako eliminira, višak se pohranjuje u jetri i masnim stanicama dok nije potreban. Konzumiranje puno većih količina od preporučene dnevne doze može se nakupljati do toksične razine, uzrokujući predoziranje poznato kao hipervitaminoza D.
2. Voda: Tekućina ključna za preživljavanje i održavanje tjelesnih funkcija može u prekomjernim količinama biti i štetna. Naime, prekomjerno pijenje vode u prekratkom vremenskom razdoblju može izazvati trovanje poznato kao hiperhidracija. Postoji nekoliko zabilježenih slučajeva, koji su se dogodili tijekom natjecanja u ispijanju vode, kada je prekomjerni unos vode poremetio normalnu ravnotežu elektrolita. To može dovesti do ozbiljnih smetnji funkcija mozga, pa dovesti čak i do smrti.
Prekomjeran unos vode može također uzrokovati hiponatremiju, stanje u kojem razine natrija u tijelu postanu preniske. To može izazvati brojne zdravstvene probleme, od blažih simptoma do potencijalno fatalnih stanja.
3. Sol: Natrij je važan za obavljanje mnogih tjelesnih funkcija, no previše soli može uzrokovati ozbiljnu dehidraciju stanica, što se naziva hipernatrijemija (suprotno od hiponatremije). To stanje može izazvati napadaje, komu pa čak i smrt.
U jednom slučaju iz 2013. godine, mladić koji je zbog izazova pristao popiti litru umaka od soje, završio je u komi i gotovo umro zbog pretjeranog unosa soli.
4. Sjemenke jabuka: Možda vam nikada to nije palo na pamet, ali i sjemenke jabuka mogu biti otrovne. Međutim, da bi bile smrtonosne, trebalo bi ih pojesti u velikim količinama i na specifičan način. Sjemenke jabuka sadrže amigdalin, spoj koji se sastoji od cijanida i šećera. Kada se metabolizira u probavnom sustavu, ovaj se kemijski spoj razgrađuje u vrlo otrovni vodeni cijanid (HCN). Njegova smrtonosna doza može biti kobna gotovo odmah.
No važno je istaknuti kako se amigdalin javlja samo ako su sjemenke zgnječene ili sažvakane, a ljudski organizam može obraditi male doze HCN-a. Da bi se otrovali cijanidom potrebno je oko 150 do nekoliko tisuća zgnječenih sjemenki (ovisno o vrsti jabuke). Prosječna jabuka sadrži samo pet do osam sjemenki.
5. Sushi od tune: Prekomjerno konzumiranje sirove tune može dovesti do ozbiljnih neuroloških problema zbog visokih razina žive.
Teško je točno odrediti koliko je previše jer količina žive varira između svake porcije. Međutim, sigurno je preporučljivo ograničiti unos tune na jednu porciju na tjedan. Mala djeca i trudnice posebno trebaju voditi računa o količinama ove namirnice. Preporučeno je da tunu ipak konzumiraju termički obrađenu.
22. Crni čaj: Ova vrsta čaja sadrži tanine, spojeve koji mogu pomoći u smanjenju upale u crijevima i stabilizaciji probave. Osim toga, crni čaj pomaže u održavanju hidratacije bez iritacije želuca.
Zabilježen je slučaj kada je 56-godišnji muškarac iz Arkansasa pio oko 16 čaša ledenog čaja na dan i na kraju je morao na dijalizu zbog oštećenja bubrega, izvještava Live Science. Šesnaest šalica čaja dovelo je do dnevne konzumacije oksalata veće od 1500 mg, što je opasno više od preporučene količine od 200-300 miligrama.
7. Čokolada: Iako bi trebalo biti potrebno mnogo, npr. oko 80 čokoladnih pločica, moguće se predozirati čokoladom jer sadrži teobromin, isti kemijski spoj koji čini ovu poslasticu smrtonosnom za pse.
Nuspojave predoziranja teobrominom uključuju aritmije, unutarnje krvarenje, napadaje pa čak i smrt.
8. Sladić: Iako nije najpopularnija poslastica, konzumiranje previše sladića može biti povezano sa zdravstvenim problemima poput aritmije.
Sladić sadrži spoj glicirizin koji je uglavnom opasan za osobe starije od 40 godina. Bilo je slučajeva u kojima su i mladi imali posljedice pa je tako zabilježen slučaj u kojem je 10-godišnji dječak u Italiji 2015. godine doživio edem mozga te je imao nekoliko napadaja nakon što je svaki dan tijekom četiri mjeseca jeo 20 komadića ovog crnog slatkiša.
9. Banane: Voće koje je često osnovna namirnica u najzdravijim prehrambenim režimima zapravo može biti smrtonosno. Iako se ne radi o mitološkoj brojci od šest banana, ali ako biste nekako uspjeli pojesti 400 banana u jednom danu, vaše srce bi moglo prestati kucati.
To je zbog stanja nazvanog hiperkalemija, koje nastaje zbog predoziranja kalijem u krvi.
10. Mrkva: Unatoč tome što je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, mrkva također sadrži veliku količinu beta karotena – molekule zbog koje je ovo povrće narančaste boje. Ako ih konzumirate u prekomjernim količinama, možete požutjeti ili vam koža može postati baš narančaste boje.
Karotenemija je stanje koje nastaje zbog viška molekula karotena u vašoj krvi, a koji se nakuplja u vanjskom sloju kože ako se mjesecima jede pola šalice nasjeckane mrkve svaki dan ili ako uzimate previše dodataka karotena.
11. Kava: Ovaj napitak često je predmet mnogih rasprava jer neki pokušavaju smanjiti unos, dok drugi hvale njezine prednosti. Istina je da previše kave nije dobro za vas, ali većinom zbog kofeina, koji može izazvati srčani udar ako se konzumira u prevelikim količinama.
Ipak, dobro je obratiti pažnju na unos kofeina jer je preporučena količina manja od 500 do 600 miligrama na dan. Neće svaka prekomjerna konzumacija dovesti do udara, ali može izazvati brojne druge zdravstvene tegobe.
12. Muškatni oraščić: Ovaj začin je u prekomjernim količinama poput halucinogene droge. Posljedice predoziranja mogu biti neugodne, a izvještaj iz Emergency Medicine Journala iz 2005. godine navodi da neki ljudi u takvoj situaciji mogu doživjeti akutne psihotične epizode.
Poznata su samo dva slučaja smrtonosnog predoziranja muškatnim oraščićem. Prvi iz 1908. godine, kada je osmogodišnjak pojeo 14 grama muškatnog oraščića, i drugi slučaj o 55-godišnjaku za kojeg se smatra da je umro od kombinacije spoja iz esencijalnog ulja muškatnog oraščića i snažnog sedativa. No i ovog začina trebali biste konzumirati u zaista velikim količinama da bi imao ozbiljne posljedice.
Određena vrsta hrane i pića koje mnogi svakodnevno konzumiraju mogu biti otrovni.