Minestrone je vrlo hranjiva juha poznata po svom upečatljivom okusu i obilju povrća, iako se svestrani recept može modificirati i sezonskim sastojcima, piše Express.
POGLEDAJTE VIDEO: U čemu je tajna dugovječnosti i imaju li stogodišnjaci išta zajedničko?
Minestrone juha glavno je jelo na stolu u jednoj od pet plavih zona na svijetu, gdje ljudi u prosjeku žive najdulje. Stručnjak za dugovječnost Dan Buettner otkrio je da je svakodnevno jedu neki stanovnici Sredozemlja koji žive na talijanskom otoku Sardiniji u Sredozemnom moru.
Prehrana plave zone prvenstveno se sastoji od cjelovitih namirnica biljnog podrijetla koje su bogate hranjivim tvarima i mineralima poput povrća, voća, žitarica i mahunarki.
Poznata kuharica Carleigh Bodrug na svom je TikToku podijelila recept za minestrone koja je gotova za samo pola sata i priprema se u tri jednostavna koraka.
Sastojci
- 4 češnja nasjeckanog češnjaka,
- 1 nasjeckani žuti luk srednje veličine,
- 2 mrkve narezane na kockice,
- 2 stabljike celera narezane na kockice,
- 2 žuta krumpira narezana na kockice,
- 2 grama sušenog origana,
- 2,5 grama soli,
- 1,25 grama crnog papra,
- 1 183 ml juhe od povrća,
- 800 g konzervirane rajčice narezane na kockice,
- 500 g konzerviranog slanutka ili graha po izboru, ocijeđenog i ispranog,
- 150 g tjestenine od cijelog zrna pšenice
- 30 g nasjeckanog svježeg peršina.
Priprema
U velikom loncu pomiješajte češnjak i luk s jednom do dvije žlice vode i pirjajte dok ne omekšaju, otprilike tri minute.
Dodajte mrkvu, celer, krumpir, sušeni origano, sol i papar. Pirjajte dok krumpir i mrkva ne omekšaju, otprilike šest minuta.
Dodajte juhu od povrća, rajčicu narezanu na kockice, slanutak i tjesteninu. Pustite da prokuha, a zatim kuhajte nepoklopljeno 12 do 15 minuta, dok se tjestenina ne skuha. Po želji ukrasite svježim peršinom.