Priče o stvaranju ovog, dobro poznatog jela, brojne su. Najpoznatija je, međutim, da je kraljevski kuhar imao nesreću s palačinkom koju je pripremao za cara Franju Josipa I. Zato joj je dodao šaku grožđica, zgnječio je na komade, posipao šećerom u prahu i ponudio kao novo jelo. Danas je poznato kao carski drobljenac ili kaiserschmarrn. Tradicionalni je to austrijski specijalitet, a posebni ljubitelji tog jednostavnog deserta su djeca.
Kaiserschmarrn ili carski drobljenac - recept
Ovaj slasni specijalitet tradicionalno se poslužuje uz kompot od šljiva, a izvrsno se slaže i s kompotom od jabuka ili trešanja. Uz njegov bogat okus i jednostavnu pripremu, Kaiserschmarrn bi lako mogao postati vaš novi favorit za sladak doručak.
Kaiserschmarrn - Sastojci za 4 osobe:
- 4 jaja
- 500 ml mlijeka
- 1 vrećica vanilin šećera
- 60 g šećera
- 2 prstohvata soli
- 220 g brašna
- 30 g maslaca
- malo grožđica (po želji)
- 1 dl ruma
- šećer u prahu za posipanje
Kaiserschmarrn - priprema
- Grožđice operite pod tekućom vodom. Protresite ih u zdjeli i prelijte rumom. Ostavite ih da se natapaju neko vrijeme, piše Okusno je.
- U dvije posude odvojite bjelanjak od žumanjaka. U zdjelu sa žumanjcima dodajte mlijeko, vanilin šećer, polovicu običnog šećera i sol. Smjesu dobro promiješajte pjenjačom da se sastojci sjedine. Zatim uz miješanje postupno dodajte brašno i miješajte dok se ne stvori glatka smjesa bez grudica.
- Bjelanjke pomiješajte električnom miješalicom dok ne postanu pjenasti. Postepeno dodajte ostatak šećera i istucite ih u čvrst i sjajan snijeg koji se lopaticom nježno i polako umiješa u smjesu od žumanjaka.
4. Na štednjak stavite tavu i u njoj otopite maslac. U tavu s lopaticom ulijte smjesu, ali vodite računa da ne bi smjela biti deblja od centimetra. Pospite grožđice namočene u rumu.
5. Palačinku pecite na laganoj vatri, a kad donja strana postane zlatno smeđa, tupom lopaticom podijelite je na četvrtine, pažljivo okrećući svaku od njih. Pričekajte da se četvrtine isprže s druge strane, a zatim ih lopaticom usitnite na manje komade, pažljivo ih okrećite, ali ih nemojte zdrobiti. Pecite dok komadići ne postanu zlatno žuti sa svih strana.
Pripremljeni carski drobljenac poslužite na tanjurima dok je još topao i pospite šećerom u prahu. Uz njega možete servirati kompot, džem ili čokoladni namaz.
POGLEDAJTE VIDEO Je li ovo najluđi TikTok trend ikad? Lijenost je dobila novu dimenziju i ima čitavu vojsku pratitelja