Budući da meso u trgovine stiže u raznim oblicima, nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i kvalitetno, posebno kada je riječ o mljevenom mesu.
Pritom je dobro dati prednost proizvodima iz regije jer su oni do trgovine prešli kraći put. Osim informacija na pakiranju, obratite pozornost i na izgled mesa, piše Punkufer.hr.
Kvalitetno meso mora imati malo unutarmišićne masti, a to ćete prepoznati po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano. Iako mnogi misle da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, tvrdi Elisabeth Roesicke iz Njemačkog poljoprivrednog centra.
Kod kupovine pakiranog mesa pripazite da u njemu ne bude vode. Prije stavljanja u košaricu dobro ga promotrite.
"Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro", objasnila je Roesicke.
Boja mesa
Idealna boja ovisi o vrsti mesa. Teletina bi morala biti svijetla, a ne bijela, baš kao i meso peradi.
Govedina treba biti srednje crvena, no ne pretamna. Svinjetina bi trebala biti blijedoružičasta.
Roesicke naglašava kako sivkaste nijanse treba izbjegavati pod svaku cijenu.
Čvrstoća mesa
Na još jedan način možete jednostavno provjeriti je li pakirano meso još uvijek svježe.
Ako ga pritisnete prstom, ono se mora brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje, dok površina mesa mora blistati.