Tradicionalno poznati po vještini pripremanja ukusnih jela talijanski kuhari vrlo su ponosni na pizzu te se ne bi složili da je riječ o običnom jelu od tijesta i puno priloga.
Po njima za pripremu ukusne pizze neophodno je puno strasti kako bi pizza dobila osobnost i karakter.
Na svoj put uspjeha pizza je krenula još sredinom 19. stoljeća kad je pizzaiolo (pizza majstor) Raffaele Esposito u čast talijanske kraljice Margherite di Savoie i njezinog gostovanja u Napulju pripremio tri vrste pizza: jednu sa svinjskom masti; drugu s češnjakom, rajčicama i uljem; i treću s mozzarelom, bosiljkom i rajčicama (u bojama talijanske zastave).
Kraljica Margherita se kasnije zahvalila pismom kuharu na izuzetno ukusnim jelima, što je za njega bila velika pohvala, te je jednu pizzu nazvao u kraljičinu čast pizza Margherita. Ova je pizza i dan danas standard za sve ostale pizze te se svugdje u svijetu priprema uglavnom na isti način.
Od pizze Margherite pa do danas nastale su razne vrste pizza za svačiji okus, Vesuvio, Funghi, Quattro Formaggi, Napolitana, Prosciutto, Quattro Stagioni, Capricciosa,... i sve ih možete u samo nekoliko klikova naručiti putem portala Pauza.hr. Dobar tek!