IDEALNO ZA POČETNIKE / Pita od jabuka bez valjka i miksera: Nije čudo što je ovaj recept pravi hit jer - čak se ni tijesto ne mijesi

Image

Recepti se neznatno razlikuju, neki ističu kako nije potrebna čak ni vaga jer se sve može mjeriti čašicom od vrhnja, a glavni razlog popularnosti je to što je gotovo nemoguće pogriješiti, a priprema je brza

26.9.2022.
11:17
VOYO logo

Sipana ili slagana pita s jabukama idealan je recept za početnike u kuhinji ili pak one koji jednostavno ne žele sate provoditi u kuhinji kako bi dobili desert. Recepti se neznatno razlikuju, neki ističu kako nije potrebna čak niti vaga jer se sve može mjeriti čašicom od vrhnja, a glavni razlog popularnosti je to što je gotovo nemoguće pogriješiti, a priprema je brza.

Sastojci

2 čaše oštrog brašna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 prašak za pecivo

2 čaše griza

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 čaša šećera

vanilin šećer

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadjev

1,2 kg krupno naribanih jabuka

1 čaša šećera

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 vanilin šećer

1 žlica cimeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premaz

150 g (ili nešto više) maslaca ili margarina

Postupak

Očišćene i oprane jabuke krupno naribajte pa pomiješajte sa šećerom i cimetom. Ostavite ih neka odstoje dok pripremate ostale sastojke kako bi pustile svoj sok. Ako koristite kiselije sorte možete dodati malo više šećera, ako koristite slađe možete dodati sok pola limuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zdjeli dobro izmiješajte suhe sastojke i podijelite ih na tri jednaka dijela.

Kalup (25x35 cm) obilato namažite margarinom ili maslacem i posipajte krušnim mrvicama ( može poslužiti i oštro brašno). Možete koristiti papir za pečenje, ali i njega svakako premažite maslacem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kalup najprije sipajte 1/3 suhih sastojaka, a zatim lijepo rasporedite 1/2 naribanih jabuka. Jabuke uzimajte zajedno sa njihovim sokom jer od njega će kolač biti sočan.

Rukama sve lagano pritisnite. Preko jabuka opet posipajte 1/3 suhe smjese, rasporedite ostatak jabuka pa posipajte kolač ostatkom suhe smjese. Prije pečenja po kolaču krupno naribajte ili narežite na listiće margarina ili maslaca. Kolač pecite 35-40 minuta na temperaturi od 180 °C. Prije posluživanja kolač ohladite na sobnoj temperaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan recept koji 'ide u prilog i najvećim antitalentima'

Sipanu pitu je u svom blogu nahvalio i Saša, koji je istaknuo da "ide u prilog i najvećim antitalentima za kuhanje'. Videorecept poznatog kuhara, kao i male trikove, pogledajte u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo